19.12.2010

Utvelgelsesprosessen

Anaruh kom med et juleønske som jeg synes jeg måtte oppfylle fordi det var et spennende tema som jeg mange ganger har reflektert over selv. Både i forhold til meg selv og andre bokbloggere.

Jeg synes du leser så mange bøker jeg aldri har hørt om, og verken har sett eller ser i ettertid andre steder enn i bloggen din. Jeg lurte på om du kunne skrive et innlegg om hvordan du finner alle disse bøkene? Hvordan gjør du lese-research? Får du bøker anbefalt, finner du den ene gjennom den andre eller hvordan er det du gjør det?

Du har skrevet litt om hvilke bøker du ikke/sjelden liker, hvordan siler du? Baserer du det på tittel? Teksten bakpå boka? Bokomtaler?

Fortell, fortell, fortell!

For å starte med det første: mange av de bøkene jeg leser som dere kanskje ikke har hørt om verken før eller siden finner jeg på biblioteket. Jeg elsker å rusle rundt mellom alle hyllene med bøker, hodet litt på skakke for å lese tittel og/eller forfatternavn, og plukke ut bøker med fasinerende titler -  og gjerne bøker jeg ikke har hørt noe om før. Så leser jeg baksideteksten og finner fort ut om det er noe jeg vil lese eller om jeg skal lete videre.

I tillegg står det ofte både gamle og nye bøker til fremvisning på ulike stativ og når jeg ser på disse plukker jeg ut bøker med spennende titler og fine bokomslag. Så leser jeg teksten på baksiden, blar et par sider og skumleser litt. Noen blir fort forkastet, mens andre tar jeg med meg der og da, eller noterer meg for fremtiden. Ikke alle funn er like vellykkede, men det gjelder jo også bøker jeg finner på andre måter. Jeg synes nesten det er mer spennende å finne gode bøker på en slik uventet (i og med at jeg ikke har hørt om boken før jeg plukker den ut) måte, enn å finne gode bøker på grunn av en anbefaling fra forlag, medbloggere og andre. Det føles mer ut som en skatt når det ikke er en bok alle har lest.

Gode bøker jeg har oppdaget på denne måten er bl.a. Huset av Kjersti Bronken Senderud, Bare Henry av Dana Adam Shapiro, Ambulanse av Johan Harstad.

Som en del av bokbloggsamfunnet er det naturlig at en del anbefalinger kommer fra andre medbloggere og andre bokentusiaster i ulike fora. Noen ganger er bokanmeldelsen fra en annen blogger så god at en helt ukjent bok havner på leselisten min, mens andre ganger får jeg en slags bekreftelse på en bok jeg har vært nysgjerrig på, at den er verdt å lese og kanskje til og med rykke litt frem i køen. For mye hyping derimot har motsatt virkning på meg i mange tilfeller. Derfor kan det gå månedsvis ra en bok kommer ut til jeg endelig leser den, hvis jeg i det hele tatt velger å lese den.

Gode bøker jeg har oppdaget på denne måten er bl.a.: Vinterhjerte av Siri M. Kvamme, Det første jeg tenker på av Ida Jessen, The pilot's wife av Anita Shreve.

Ellers liker jeg å søke opp forfattere jeg liker og finne ut av hvilke andre bøker de har skrevet og på den måten finne nye skatter. Og jeg kan tilbringe timesvis med å se i forlagenes kataloger og alle de nettbutikkene som finnes. Det kan være at jeg søker opp en forfatter, et emne, et omtalt sted eller lignende, og *vips* så har jeg en lang liste med bøker som må føyes til på bokelskere.no.

Gode bøker jeg har oppdaget på denne måten er bl.a.: Den du ringer kan ikke nås for øyeblikket av Lena Niemi, Vintervakten av Melanie Wallace, Flimmer av Anne og Even Holt

Bøker jeg ikke eller sjelden liker baserer jeg mest på interesser (sci-fi, vampyrer o.l. er ikke av interesse fordi det er for lite virkelighetsnært. Jeg kjenner meg rett og slett ikke igjen) og tidligere erfaringer (har blitt mer eller mindre skuffet over de fleste kriminalromanene jeg har lest). Men når det gjelder å plukke med seg en bok fra hylla på biblioteket så plukker jeg ikke ut en bok som jeg har lest mye dårlig om eller som er skrevet av en forfatter jeg ikke liker. Og hvis jeg plukker opp en ukjent bok, leser baksideteksten og den viser seg å handle om noe jeg ikke har noen interesse for, ja da kasserer jeg den også.Hvordan velger du ut bøker du vil lese?

Og til Anaruh: Takk for inspirasjonen!
Jeg har lenge tenkt å skrive et tilsvarende innlegg,
men jeg trengte visst et lite spark i baken
Fikk du svar på det du lurte? :)

9 kommentarer:

Oda sa...

Interessant innlegg! Jeg bruker biblioteket litt som deg innimellom, men som regel har jeg med meg en liste med bøker jeg ser etter (men det betyr ikke at jeg ikke plukker opp litt annet i ny og ne). Nå ble jeg litt usikker på hvordan jeg egentlig finner bøker - må nesten tenke litt på det tror jeg... Fin bloggpost! =)

Geir sa...

Interessant sak! Dette fortjener nesten å bli et meme, ihvertfall får det meg til å tenke over hvordan bøker havner i min hylle. Kanskje bokbrødrene skal gjøre en sak ut av det på "Skrift"?

Askeladden sa...

Jeg er utdannet bibliotekar og vet hvordan man kan få tak i de ukjente bøkene. Jeg sender deg en link til kulturfondet sine sider. De kjøper inn forskjellig mye rart.f.eks. barn og ungdom.osv. Men jeg sender link til de romanene og novelle samlingene på norsk de har kjøpt inn, altså til voksne. Noen er kjente bøker. Men veldig ofte kjøper de inn bøkene som man ikke hører om. Men som du finner på biblioteket. For bøkene kulturfondet kjøper inn får bibliotekene. Vær også obs på at lista hele tiden blir oppdatert. På noen bøker står det en dato bak. Da har bøkene blitt sendt til biblioteket. Jeg har også veldig ofte funnet veldig ukjente forlag på denne lista og de har jeg vært innom funnet andre gode bøker. Men det skjer jo ikke alltid. Hvis du har lyst å se andre sjangrer som kulturfondet er det bare å trykke videre. De har innkjøpsordning av barn og ungdomsbøker, oversatt utenlandsk littertur. osv.

http://www.bibsent.no/kulturraad/2010/voksen/prosa.aspx

Askeladden sa...

Her er link til kulturfondet sine bøker og har kan du trykke deg inn på hvilken sjanger du vil samt gå inn på hvilket år du vil.

http://www.bibsent.no/kulturraad/

Stine Marie sa...

Oda: Takk for hyggelig kommentar! :)

Geir: Kjempeartig hvis dere lar dere inspirere til å skrive litt om utvelgelsesprosessen dere også :)

Askeladden: Takk for kjempegodt tips! Skal se nærmere på det når jeg har litt tid til overs :)

Janicke sa...

Takk for godt innlegg! Det ser ut til at du bruker de fleste veier for å nå målet :-)
God bokjul til deg - hva leser du forresten i jula?

Anonym sa...

Takk for flott innlegg og godt svar!

Jeg skal kommentere mer utfyllende når jeg ikke har en grinete gulljente på fanget :)


Anaruh

Stine Marie sa...

Janke: Så hyggelig at du likte innlegget! :) God bokjul til deg også :) Jeg holder på med Barna av Ida Jessen, men håper på å få lest en eller annen bok i tillegg før året er omme. Hva det blir er jeg ikke sikker på i øyeblikket. Hva står på din leseplan for jula?

Anaruh sa...

Sånn. da er jeg på egnehånd igjen.

Tusen takk for fint innlegg. Jeg kom plutselig på hvor mye jeg savner å tasse rundt på biblioteket i timesvis (ja, for det går fantisk an å tilbringer time etter time der!). Når jeg bare har fått lest ferdig de ørtogførti bøkene jeg har stående her hjemme og/eller som finnes på en eller annen leseliste, skal jeg ta meg en biblioteksdag igjen. Og begynne å lese boken mens jeg er der - alene uten barn.

De siste fem årene har jeg primært lagt meg på en klassisk litteratur-liste, og jeg skjønner jo nå at den aldri kommer til å ta slutt. Kanskje jeg skal rive meg litt vekk fra dette en stund, og finne bøker som trekker i seg selv, ikke bare via klassikerstempelet?

Takk for inspirasjon forran et nytt leseår! (men akkurat nå skal jeg lese reiselitteratur ;D) Natta!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...