27.07.2011

Hvem som helst, hvor som helst av Gro Dahle


"En samling noveller med skjebnefortellinger, moderne eventyr og skapelsesberetninger.Gro Dahle er en leken og formbevisst prosaist, som gjør hverdagshistorier til magisk lesning.Denne samlingen er blitt til over flere år og viser et stort register: skjebnefortellinger og moderne eventyr, skapelsesberetninger av ymse slag, og intense, dramatiske noveller om forholdet mellom foreldre og barn."
Capris.no


Gro Dahle har jeg hørt mye positivt om og var veldig spent på å lese hennes litteratur. Desverre ble jeg ikke helt overbevist om at jeg vil lese mer av hennes verk. Kanskje egner hun seg best som barne- og ungdomsbokforfatter? Og det er slett ikke noe galt i det! Man må rett og slett finne sitt segment.

Språket er nokså gjennomsnittelig, men hun glimter til innimellom med gode passasjer som fortjener å siteres. Forfatteren er flink til å skape en stemning, og det er mye varhet i historiene hennes. Skjøre mennesker som kanskje er sterkere enn de selv er klar over.

For omtale av noen av novellene; se her, her, her og her

Terningkast 3
Utgitt: 2011
Forlag: CappelenDamm
Sider: 154
ISBN: 9788202325169

4 kommentarer:

Anaruh sa...

oj, ikke mer enn en 3er? Jeg trodde du kom til å skryte mer av den, iom at dine omtalelser har vært så fristende :)

Jeg er ca halvveis nå, og jeg vet ikke helt om jeg er en novelleperson. Det går så fort at jeg ikke helt får tid til å tenke hva som står der, og har så lyst til å kjøre på rett inn i neste novelle.

Hva språlet angår er jeg enig med deg. Til nå er min yndlingssetning denne fra En og to og tre: "Når hverdagene kommer, disse dagene i uniform". I uniform... for et fantstisk bilde - jeg kan virkelig kjenne meg igjen i akkurat det :)

Jeg kan forresten huske at vi gjorde en analyse av hennes Blå Amason på skolen en gang, og jeg fant en masse tekst mellom linjene (jeg er litt god på det), så kanskje jeg må roe ned litt og finne ut hva disse novellene egentlig handler om? Ha du noen forslag?

Solgunn sa...

Jeg leste denne da den kom ut, anmeldte den og ga den terningkast 5. Jeg syns Gro Dahle skriver fantastisk, klokt og vakkert og så kjente jeg at jeg ble irritert når jeg leste de tre siste linjene i første avsnitt. Virker litt belærende og smålig. Gro Dahle fortjener bedre enn det.

Stine Marie sa...

Solgunn: Det var slett ikke ment som smålig og belærende, bare en tanke fra min side. Jeg sier jo at det ikke er noe galt i å være barne- og ungdomsbokforfatter (som hun jo også er!), og det er min personlige oppfatning at ikke alle kan mestre alt. Det gjelder jo ikke bare forfattere, men i livet ellers også. Smak og behag.

Anaruh: De novellene jeg har omtalt her på bloggen likte jeg, men resten av samlingen synes jeg ikke noe videre om. Derav en treer. Kanskje har jeg hatt det for travelt med denne samlingen, for jeg har heller ikke tatt meg noe særlig bry med å "lese mellom linjene, og har ikke noe godt svar til deg, desverre.

Anaruh sa...

Jeg er som sagt bare halvveis, men jukest litt og leste de novellene du hadde omtalt først. Jeg er vel enig og synes disse har vært best til nå, men kanskje ikke at gapet er så stort i forhold til de andre? Jeg vet ikke helt, jeg må lese litt flere under litt roligere forhold, og muligens lese et par om igjen før jeg kan bestemme meg. Akurat det er en fin ting med noveller - det tar ikke år og dag å lese en på nytt igjen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...