02.07.2011

52 noveller: Sorgfuglen av Gro Dahle

Et ektepar er ute og går tur en dag midt i april. Plutselig ser kvinnen rett i det sorte brystet på en linerle. Hun er ikke overtroisk, men det er sagt at det betyr et år med sorg. Noen vil dø. Kanskje hun selv. Dette setter kvinnen ut av spill og hun synker ned i en sorgfull hverdag hvor hun går og venter på at noe forferdelig skal skje. Hun studerer livslinjen i hånden. Den er kort, og slutter brått.

Hvor lenge varer en linerle? tenker hun. Kanskje en sommer? Da er hun i så fall trygg. Men den varer kanskje lenger? Ut året? Kanskje til neste års linerle?
s. 31
Noen tror på det overnaturlige. Andre ikke. Og noen synes det er best å ikke gå under stiger som er lent opp mot veggen, eller spytte tre ganger når en svart katt krysser gata - bare for sikkerhets skyld. Kvinnen i historien er av den sistnevnte typen, og det volder henne flere bekymringer enn lettelser. Dette har Dahl fått tydelig frem gjennom måten hun skriver på. Den spente, nesten naive stemningen hun skaper på vegne av kvinnen.

Forfatteren gir inntrykk av at skjebnen vil gå en utpekt vei, men det er ikke nødvendigvis slik det blir. Eller? Hvor lenge varer egentlig en linerle?


Novelle: 17/52
Hentet fra: Novellesamlingen Hvem som helst, hvor som helst av Gro Dahle
Flere av mine novelleanmeldelser finner du her,
og novelleanmeldelser fra andre deltakere i utfordringen finner du her

2 kommentarer:

Anaruh sa...

Hei og god sommer!

De siste anmeldelsene dine av Gro Dahles novellesamling har fenget såpass mye at den er herved lagt til i min ønskeliste hos capris.no. MEst sannsnylig blir den bestilt når sommerferien er over :)

Jeg har lenge tenkt på å prøve meg litt på noveller, og nå har du altså gitt meg et spark i baken :D

Ha en fin lesesommer!

Stine Marie sa...

Så gøy å høre at du ble inspirrt til det!

Ha en strålende (lsee-)sommer du også :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...