15.07.2009

The pilot's wife av Anita Shreve


"Kathryn Lyon lever et fredfullt liv som lærer i New England. Hun er gift med en pilot og er derfor alene i lange perioder med datteren på femten år. En dag dør hennes mann i en flystyrt utenfor kysten av Irland. Etter ulykken publiseres detaljer fra tragedien, og ukjente rykter om mannens liv blir kjent for Kathryn. Hun bestemmer seg for å finne ut hvordan mannen hennes virkelig var, uansett hva det vil koste. Sjokkerende avsløringer er resultatet, og spørsmålet blir om hun klarer å møte sannheten."
(Kilde: bokkilden.no)


Jeg har ikke rede på hvor alle boktipsene kommer fra, men jeg ble ihvertfall minnet på at The pilot's wife av Anita Shreve stod på leselisten min når jeg leste tråden om Oprahs bokklubb inne på forumet Bokprat. Oprah valgte nemlig ut denne boken som sin "hovedbok" en gang i 1999. Og Oprah har visst en tendens til å velge ut gode bøker :p

"But how do you ever know that you know a person?" she asked
s. 119
Det er dette boken i bunn og grunn handler om. Og som leser kjenner man på sannheten i dette utsagnet og fortvilelsen og utilstrekkeligheten man føler over dette faktumet. Til tross for at man har vært gift i 10, 30, 50 år så vet man aldri alt om den man elsker. Ei heller kjenner man familien og sine venner så godt som man kanskje tror. Man liker å tro at man kjenner vedkommende såpass godt at man ikke har noen store hemmeligheter overfor hverandre. Men sannheten er sjelden helt slik.

Kathryn blir vekket kl. 03.30 om natten, bare en uke før julehøytiden, med beskjeden om at hennes mann, Jack, har omkommet i en flyulykke. Han var pilot og fløy ofte mellom Boston og Heathrow, og var derfor ofte hjemme i 3-4 dager og deretter var han borte i minst like mange dager. Kathryn blir knust, og datteren Mattie likeså. På nyhetene begynner ryktene å svirre om at det trolig var et selvmord, men dette er vanskelig for Kathryn å ta innover seg, og hun grubler på om Jack kan ha vært en annen person enn det hun alltid har trodd. Var han deprimert uten at hun la merke til det? Hadde han tatt ut større beløp i banken uten at hun visste om det?

And, then, in the silence that ensued, she knew that something was wrong. Perhaps there was the most minute lifting of an eyebrow, the barest suggestion of a smile on Somer's face. Or possibly it was only later that she imagined these signals. The silence was so complete that even with nine people in the room, all she could hear was the hum of the refrigerator.
(s. 130)
Anita Shreve skriver veldig godt, og selv om det er en forferdelig beskjed å få at mannen din er død for deretter å oppdage opptil flere hemmeligheter om ham, så klarer forfatteren å unngå en historie full av tårer, håpløshet og en hovedperson som lammes av sorg. Kathryn er veldig oppegående og hun får god støtte av bestemoren (som har vært hennes morsfigur i oppveksten) og av Robert fra fagforeningen, men allikevel sørger hun og opptrer slik som man vil forvente i en slik situasjon. Hun gjør sitt beste for å skjerme Mattie fra de verste ryktene, og hun føler en trang til å ta tyren ved hornene når ledetrådene dukker opp.

Dette er en utrolig god bok som jeg absolutt vil anbefale videre! Den finnes kun på engelsk, men det er et veldig lett språk, så det burde ikke være til noe hinder. Nå må jeg se hva annet Anita Shreve har å by på i sitt forfatterskap, for det frister å lese mer av henne hvis hun klarer å holde det på dette nivået!

Terningkast 5

Utgitt: 1999
Forlag: Abacus
Sider: 293
ISBN: 9780349110851

1 kommentar:

Karin sa...

Denne boken ble jeg nysgjerrig på. Virker veldig god. Takk for tipset. Og ja, Oprah har mange fine tips:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...