29.07.2011

Fantomsmerter av Bjarte Breiteig


"Bjarte Breiteigs 15 noveller omhandler hverdagshendelser som er både dramatiske og rystende for de ulike personene. Novellene dreier seg om erkjennelse, tap og sorg, om uskyld og erfaring. Her er kommunikasjonssvikt og smerte mellom barn og foreldre, mellom gamle og unge, mellom kjærestepar og mellom søsken. Her er skyld og soning, livets og dødens mysterier."

Fantomsmerter er et fasinerende fenomen, og jeg var spent på om Breiteig hadde klarte å fange dette i sine noveller, og omtalen fra forlaget virket lovende.

Jeg klarte ikke å fange opp de såkalte fantomsmertene (for jeg forventer en slags helhet i novellesamlingene, og da er vel tittelen nærliggende å relatere til) i alle novellene, men det var en novelle hvor hovedpersonen hadde fantomsmerter etter et amputert lem, og i novellen Bortkommen synes jeg disse smertene, i overført betydning, kommer godt fram.

Selv om man ikke får en dyp kjennskap til hovedpersonene i disse historiene, føler man en sympati for disse menneskene som sliter med følelsen av tap, sorg og skyld.

For omtale av noen av novellene, se her, her og her
Terningkast 3
Utgitt: 1998
Forlag: Aschehoug
Sider: 182
ISBN: 9788203180057

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...