13.12.2010

Ved bredden av Crow Lake av Mary Lawson


"Historien fortelles delvis av 7-årige Kate og delvis av den voksne Kate, som er blitt universitetslærer i zoologi. Kate forteller om hvordan familien overlevde en dramatisk ulykke som forandret livene til alle sammen: hennes to eldre brødre, Luke og Matt, og den lille søsteren Bo. Begge guttene måtte gi opp planene om å få seg utdannelse, og Kate har ennå skyldfølelse overfor dem. "
bokelskere.no


Fra den ene romanen om søskenforhold til den andre.

Etter at jeg hadde lest Den andre siden av broen av Mary Lawson for halvannet år siden (skal si tiden går fort!) ble jeg veldig glad når jeg kom over denne boken av samme forfatter sist gang jeg var på biblioteket, og det var ikke tvil om at jeg skulle ta den med meg hjem.

Kate vokser opp langt utenfor allfarvei sammen med sine to eldre brødre; Luke og Matt, sin yngre søster Bo og foreldrene. Men en dag blir foreldrene drept i en bilulykke og fremtiden til barna blir snudd på hodet for all fremtid. En tante kommer på besøk for å ta vare på dem i den første tiden, men de to guttene som er i slutten av tenårene bestemmer at de skal klare seg på egenhånd, slik at søsknene slipper å bli splittet og sendt til ulike familiemedlemmer. Planene om at de to guttene skal få seg en utdannelse går i vasken, og hverdagen er preget av et evig jag etter jobb, inntekter og omsorg. I voksen alder har Kate, som får seg en solid utdannelse, en uendelig skyldfølelse overfor broren Matt som aldri fikk seg den utdannelsen han drømte sånn om, og som fremdeles er bosatt i den lille bygda mens hun selv bor i en urban storby. Da Matts sønn Simon fyller 18 år reiser hun tilbake til Crow Lake hvor store avsløringer venter.

Historien dreier seg om familie og søskenforhold, og den kjærlighet man føler til sine nærmeste og de misforståelser og feiltolkninger som kan oppstå. Det man trodde at en av sine nære tenker og føler er kanskje ikke slik allikevel. Hvor godt kjenner man egentlig sine egne søsken?

[...] erkjennelsen av at uansett hvor du er nå, og hvor du kommer til å være i fremtiden, så forandres aldri utgangspunktet ditt.
s. 225

Språket er veldig lett, men allikvel så innholdsrikt. Det er behagelig å lese, og det er lett for leseren å se for seg handlingen, miljøet og ikke minst føle på det hovedpersonene føler. Disse står også frem som sterke karakterer som det er spennende å følge. Til tross for den til tider tragiske historien som rammer søsknene og ikke minst den forbannelsen som ser ut til å hvile over en av nabogårdene, gjør Lawsons beskrivelser av naturen at man ikke kan unngå å bli litt sjarmert og fasinert av livet på landsbygda lengre tilbake i tid.

Vinklingen varierer litt fra fortid og nåtid, men det er alltid Kate som forteller. Jeg kunne tenkt meg å hørt mer om hva Luke og Matt tenker om skjebnen sin, men det er på ingen måte en ufullstendig historie. Forfatteren har vunnet Amazon/Books in Canada First Novel Award for denne boken, som var hennes debutroman.
.
Terningkast 5
Utgitt: 2003
Forlag: Gyldendal
Sider: 253
ISBN: 9788205308800

1 kommentar:

Anaruh sa...

Hei Stine, får jeg komme med et bloggjuleønske?

Jeg synes du leser så mange bøker jeg aldri har hørt om, og verken har sett eller ser i ettertid andre steder enn i bloggen din. Jeg lurte på om du kunne skrive et innlegg om hvordan du finner alle disse bøkene? Hvordan gjrø du lese-research? Får du bøker anbefalt, finner du den ene gjennom den andre elelr hvordan er det du gjrø det?

Du har skrevet litt om hvilke bøker du ikke/sjelden liker, hvordan siler du? Baserer du det på tittel? Teksten bakpå boka? Bokomtaler?

Fortell, fortell, fortell! Hvis du har lyst da... Men jeg ønsker meg et slikt innlegg av deg til jul i år :D

Klem fra Anaruh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...