19.02.2010

Stine anbefaler: I fjor sommer

Tenkte jeg skulle begynne med en ny "spalte" her i bloggen: Stine anbefaler. Bakgrunnen for dette er at når jeg sitter og surfer på f.eks. bokelskere.no og ser tilbake på de bøkene jeg har lest, så blir jeg til tider litt gira - spesielt når jeg ser at det står få eiere på en bok - og tenker at "Hvorfor har ikke flere lest denne?" eller "Denne må jo folk bare lese!" Derfor vil jeg hver fredag fremover anbefale en bok som jeg mener fortjener (mer) oppmerksomhet.

Denne ukens anbefaling er en bok du kan finne på årets Mammut-salg;
I fjor sommer av Niels Fredrik Dahl


"Hovedpersonen er alene på et sommersted rett over grensen til Sverige. Han skal rydde opp og gjøre huset klart - men til hva? Han oppsøker badeplassen, bestemte steder i skogen, og en forlatt hytte i nærheten. Tankene vender hele tiden tilbake til det som skjedde sommeren før. Men hva var det egentlig som hendte? Syv år tidligere ble han stående hos Siri fordi hun viste så tydelig at hun ikke trengte ham." (bokkilden.no)

Dette er en kjærlighetroman litt utenom det vanlige. Og det er ikke en lykkelig kjærlighetsroman. Historien om hva som skjedde i fjor sommer fortelles av den mannlige hovedpersonen som tilbringer noen dager ved den idylliske sommerhytta  for å rydde ut, og den dreier seg om hans forhold til Siri, og Siris forhold til en annen mann. Den Siri hovedpersonen selv kjente er i ferd med å forandre seg, og sjalusien kjemper en bitter kamp i jeg-personen. Han frykter det som kan komme til å skje, og prøver med små, desperate tiltak å holde på den kvinnen han ikke er noen uten.

Niels Fredrik Dahl bruker en minimalistisk ramme for historien sin - både når det gjelder tidsperspektiv og persongalleri, og dette er på en måte veldig forsterkende for historien i seg selv. Språket er drivende, og historien nøstes opp ledetråd for ledetråd. Hvem er den fremmede? Hvorfor vil Siri gå på tur alene? Hvem sitt fotspor er det i blomsterbedet? Hva skjer når man elsker noen for mye? Hva når virkelighet glir over i fantasi?

Dette er en bok som jeg åpnet, leste og lukket i løpet av en kveld fordi den var drivende spennende.

Så løp og kjøp på Mammut-salg! ;)

5 kommentarer:

Karin sa...

God ide. Denne har jeg ikke tenkt på da jeg leste mammutkatalogen, men jeg ble sannelig litt interessert nå. Tror aldri jeg har lest noe av Dahl.

Stine Marie sa...

Da kan jeg virkelig anbefale denne boken! Eller du kan lese romanen På vei til en venn som er veldig god. Gledet meg stort da jeg leste at han kom med ny bok i 2009 - Herre - men desverre så er jeg ikke noe glad i historiske romaner. Så nå håper jeg han har planer om å skrive en ny roman etter min smak ;)

Groskro sa...

Veldig god idé med Stine anbefaler.
Kanskje jeg skal se etter denne på Mammuttsalget på mandag?? Takk for tipset :-)

Mette Moen Baatvik sa...

Jeg er helt enig med deg, Stine, dette er en god bok. Jeg grøsser nesten ved tanken på denne historien. Nesten så sjangeren kunne kalles kjærlighetsgrøsser. ;-)

Anonym sa...

Leste den ut på en kveld selv!! Veldig bra og spennende!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...