18.02.2010

Bisettelsen har funnet sted - Jens M. Johansson

"Alfred Antonsen har gått bort. Han døde plutselig bare 49 år gammel. Sønnen Oskar prøver å minnes sin tause far som han ikke vet så mye om. Oskar var glad i sin far. Som en sønn skal. Men satte faren pris på ham? Var han stolt av sønnen sin? Var han skuffet? Nå er han død. Er det dette som er sorg?"
(Kilde: bokkilden.no)

Jeg har tidligere lest Jens M. Johanssons roman En liten historie om lengsel, og denne gangen var det hans novellesamling som stod for tur. Idéen - noveller med ulike hovedpersoner som på en eller annen måte har en forbindelse til avdøde Alfred Antonsen - er god nok, men den når ikke så langt som jeg føler den kan.

Jeg kjenner igjen, og liker, fortellerstilen til Johansson. Og han klarer veldig godt å skildre følelsene til hovedpersonene. Kjærligheten, savnet, sorgen, ensomheten.. Han skriver fra en kvinnes perspektiv, fra et barns perspektiv og fra en manns, en sønns, en venns, en prests og en utenforståendes perspektiv. Han favner så mange, og viser hvordan man egentlig aldri er helt alene i verden.

Så sovnet han. Og i mørket pustet de i takt. Da var de på reise sammen, bare de to, men så fort det lysnet, reiste de hver sin vei, hver for seg.
(s. 45)
Det overrasket ham at han klarte å puste. Noen må ha stukket små hull i sorgen.
(s. 145)

Det er altså ikke forfatterens stemme som trekker ned, men de 12 historiene i seg selv er for svake. Kanskje har jeg blitt så farget av lykkerusen etter å ha lest Johan Harstads Ambulanse at jeg ikke yter Johansson rettferdighet, men slik vil det vel alltid være? En bok som man kunne likt veldig godt i fjor, er ikke nødvendigvis det i år. Men alle fortejener en sjanse, og jeg liker fremdeles Johanssons stemme såpass godt at jeg kan tenke meg å lese romanen Trøst. Novellesamlingen er forøvrig forfatterens debut, og romanen jeg leste i fjor vinter var hans nyeste. Det kan jo vitne om at han har utviklet seg. Eller så er det bare smaken min som er sånn.
Terningkast 3
Utgitt: 2003
Forlag: Tiden
Sider: 157
ISBN: 9788210048715

1 kommentar:

Mette Moen Baatvik sa...

Jeg har akkurat lest En liten historie om lengsel.

http://mette-mor.blogspot.com/2010/02/en-liten-historie-om-lengsel-av-jens-e.html

Jeg vet ikke helt hva jeg syns - eller: Jeg syns han har et godt språk og han gjør hovedpersonen, Karen, til en svært troverdig person. Han er veldig god til konstruere hennes personlighet, psyke og følelser. Kanskje var det tid og sted som gjorde at jeg likevel ikke slukte boka. Da jeg leste Trøst for noen år siden var jeg veldig begeistet, husker jeg.

Nå er det Min kamp. 2. for min del. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...