20.09.2009

De nysgjerrige av Hans Petter Blad


"Handlingen foregår i Universitetsbyen utenfor Paris, hvor de utenlandske studentene prøver å nærme seg hverandre på fransk. I denne liksomverdenen er geografien snudd på hodet, slik at Det norske huset ligger ved siden av Uruguay. Det er norske Nikolai og amerikanske Daisy som er romanens kjærlighetspar. De er ikke ordentlig kjærester, men ingen av dem ønsker å virke desperate i forhold til andre."
(Kilde: bokkilden.no)


De nysgjerrige er en roman som til tross for sine knappe 173 sider tar litt tid å lese. Selve historien er det enkelt nok å relatere seg til, men språket er til tider så fullspekket at jeg har vært nær ved å gi opp inntil flere ganger. Egentlig burde man ikke bruke tid på bøker som ikke gir en noe særlig, men jeg fullførte - uten at jeg egentlig vet helt hvorfor jeg gadd.

Det er mye "som jeg antok", "slik at", "på det viset", "hvilket kanskje", "har jeg inntrykk av" i denne romanen og det blir litt vel slitsomt til tider. Jeg fikk ikke den gode roman-følelsen, men snarere en "jeg-prøver-å-skrive-så-korrekt--og-altomfattende-som-bare-mulig-følelse" Setningene er lange og fulle av kommaer.


Jeg fikk en fornemmelse av at hun fortalte meg alt dette for at jeg ikke skulle forvente noe eksepsjonelt fra hennes side, som om hun ønsket å insistere på at hun på ingen måte var en spennende eller interessant person, at jeg allerede nå, dersom vi skulle bli videre kjent med hverandre, måtte ha dette i mente, at det ikke festet seg noe tragisk eller grensesprengende ved henne, hadde jeg slike forventninger, kom jeg til å bli skuffet.
(s. 38)

Og pust...

Terningkast 3
Utgitt: 2005
Forlag: Cappelen
Sider: 173
ISBN: 9788202235598

2 kommentarer:

Delenn sa...

Utdraget hørtes nesten ut som noe jeg kunne skrevet på VGS - jeg var ikke den fødte skribent akkurat ;)

Daisy

Lille søster sa...

Jeg likte denne veldig godt. Selv om jeg ikke helt klarer å sette fingeren på akkurat hvorfor den traff meg. Jeg forsto ikke helt hvor forfatteren ville, og kanskje ville han ikke noe spesielt heller, annet enn å fortelle denne historien. Jeg husker den likevel som en bedre leseopplevelse enn mange andre bøker.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...