14.09.2009

Tematrio - Døden

Denne ukens tema hos Lyran er døden, og det høres kanskje litt morbid ut, men jeg liker å lese bøker om døden. Derfor har jeg lest en del bøker i denne kategorien, både biografier/personlige betrakninger/pasienthistorier og skjønnlitterære bøker. Siden jeg har skrevet om min favorittbok i denne sjangeren - Idas dans - i en tidligere tematrioer (Mødre og Gjenlesning), så lar jeg være å ta den med denne gangen. Selv om den egentlig fortjener all den oppmerksomheten den kan få. Men her er ihvertfall tre ganske forskjellige bøker hvor døden har en fremtredende rolle:

Berätta om tre böcker/romaner/dikter (whatever) där döden spelar en framträdande roll!


1) Unaturlig dødsfall meldes av Marianne Mjaaland - Dette er en spenningsroman fra sykehusmiljøet, hvor unge Vera Wiehe prøver å få innpass i det mannsdominerende kirurgmiljøet. Plutselig dør et ungt, friskt menneske etter et rutineinngrep, og en av Veras kolleger står alene med skylden.


2) Vinterhjerte av Siri M. Kvamme - Historien handler om Liv og Endre som har to barn sammen. En dag rygger Endre over datteren og livet blir aldri det samme igjen. Gjennom boka får vi høre hvordan Liv og Endre forholder seg til sorgen, til hverandre og den gjenlevende sønnen. Det er en veldig sår historie, men Kvamme får sagt veldig mye i løpet av knappe 150 sider (Min anmeldelse).


3) Flickan med de röda skorna av Maria Housden - Denne boken handler om lille Hannah som snart er tre år og får diagnosen kreft. Det er et stort slag i magen for hele familien. Storebroren Will er fem år når Hannah får diagnosen og det ufødte barnet i morens mage dør samme dag som de oppdager blodet i Hannahs urin. Hun blir operert og får mengder med cellegift. Og Hannah er en klok liten jente som skjønner veldig mye mer enn mange andre, og hun forsoner seg tidlig med at hun skal dø og komme til himmelen. Will viser veldig mye kjærlighet til lillesøsteren sin, og snart er også et nytt barn på vei. Husk Kleenex! (Min anmeldelse)

4 kommentarer:

Delenn sa...

Spennende tema, vet ikke helt hvor godt det er for meg - jeg gråter veldig fort av "triste" ting.

"Idas dans" har jeg faktisk fått anbefalt av en foreleser på skolen. Får kanskje ta meg tiden til den da =)

Daisy

Karin sa...

Glad for å endelig kunne kommentere igjen:-)

Jeg er nysgjerrig på de to første bøkene på lista di, spesielt den som heter Vinterhjerte.

Jeg synes ikke døden er morbid, selv om den ikke er en så naturlig del av livet som noen vil ha det til heller.

Stine Marie sa...

Daisy: Du må lese Idas dans, ja, men husk Kleenex ;)

Karin: Vinterhjerte kan anbefales på det varmeste.
Jeg synes ikke døden i seg selv er morbid, men noen synes sikkert det er morbid å ha en interesse for bøker hvor døden har en så fremtredende rolle. Men dem om det :)

Delenn sa...

Ja - skal huske på det :D

SV: Studiene går veldig greit, så langt. Men vet godt det blir mye hektisk når første eksamen nærmer seg. Praksisen gleder jeg meg til =)

-Daisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...