26.09.2009

Hjertets kar av Benoîte Groult


Hvordan skildre den totale lidenskapen, på tvers av alle sosiale og intellektuelle grenser? Hvordan beskrive den evige tiltrekningen mellom to som møtes i ung alder, og senere knapt ser hverandre? I denne romanen forteller forfatteren en historie om forholdet mellom den intellektuelle pariserinnen George og fiskeskipperen Gauvain fra Bretagne.
(Kilde: bokkilden.no)


George er en ung overklassejente fra Paris. Gauvain er en gutt fra arbeiderklassen, bosatt på landet. Det er ikke vanskelig å forstå hvordan tiltrekningen mellom disse to veldig ulike menneskene kan finne sted. De er lidenskapelig opptatt av hverandre, men på grunn av klasseskillet er de veldig tilbaketrukne og det er ikke mange stunder de får for seg selv.


Hun sier: "Det må være et praktfullt syn!" Han svarer: "Ja, flott..." Praktfull hører ikke til ordforrådet hans.
(s. 69)


George viser seg å være tøffere enn Gauvain, og hun gir seg lettere hen til utroskapen og de urinstinktene hun besitter. De stjålne stundene lever hun på i opptil flere år før de endelig kan treffes igjen. Kjærligheten og gnisten holdes vedlike gjennom brevveksling mens de er på hver sin ende av kloden, og historien vedvarer helt til siste slutt.

Språket til Benoîte Groult er nydelig, og passer veldig godt sammen med historien. Hun har skapt to sterke hovedpersoner, og boken er ikke bare full av lidenskap og kjærlighet. Den er også humoristisk og sjarmerende. Og den er trist og tankevekkende.

Boken skal være filmet i 1992, og kanskje kan det være en fin film å se en kald høstdag.

Terningkast 4
Utgitt: 2007
Forlag: Aschehoug
Sider: 207
ISBN: 9788203211126

2 kommentarer:

Karin sa...

Jeg ble litt interessert i denne boken. Jeg leste Stjernetasten av samme forfatteren tidligere i år og likte den. http://karinleser.blogspot.com/2009/02/stjernetasten-av-benoite-groult.html

Stine Marie sa...

Jeg måtte inn og lese anmeldelsen din, for valget stod mellom disse to bøkene når jeg hadde bestemt meg for å lese noe av Groult. Skal ikke se bort ifra at jeg må sette Stjernetasten på leselista mi etterhvert også.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...