31.05.2009

ABC av Ida Jessen


"Joachim Hald, som alltid har levd alene, forelsker seg hodestups i Susan. Han blir som en far for Susans niårige datter, Ditte. Han og Susan får en liten gutt sammen. Alt ser ut til å være duket for et lykkelig samliv. Men Susan er hissig og krevende, mer krevende enn Joachim kan klare. Snart er skilsmissen et faktum, og Joachim skal bli kjent med Susans mest manipulerende sider."
(Kilde: libris.no)


Joachim lever et stille og fredelig ungkarsliv i en alder av 40 da han en kveld møter alenemoren Susan. De treffes igjen senere og etterhvert blir de kjærester, får en sønn og flytter sammen. Susan viser seg etterhvert fra en lite flatterende side. Hun er manipulativ og vrir og vender på alt som blir sagt og gjort.

Utbruddet hennes tok ham fullstendig på senga. Et plutselig bitt, og så tilbaketrekking. Sånn var hun i grunnen ofte. Best som han trodde de hadde det bra, viste det seg at han tok feil. Det skremmende var at hun på en måte alltid hadde rett. Dypt begravd under en møkkahaug av urimeligheter lå det en liten tynn og blek sannhet og vred seg.
s. 40
Varsellampene burde blinket for lenge siden, og Joachim har nok til dels sett dem, men kjærlighet gjør blind og Susans manipulerende atferd kan nok få enhver til å tvile på seg selv. I tillegg har hun til en viss grad neglisjert datteren sin, og Joachim blir ganske overrasket når han oppdager at Ditte, Susans datter, verken kan gå på skøyter, sykle eller svømme. Han forbarmer seg over henne og Ditte trives godt i hans selskap, men Susan gjør livet surt for Joachim, og Ditte er alltid på morens parti, i frykt for å komme ut for hennes harme.

"Vannet var jævlig ekkelt," sa Susan isnende og gikk forbi ham med armene fulle av tepper og håndklær. Etter henne kom Ditte traskende. "Jeg kan ikke begripe at du har latt Ditte bade i det," fortsatte hun over skulderen. "Hun sier det var like ille de andre dagene." Joachim prøvde å fange Dittes blikk, men hun nektet å se på ham.
s. 90
Susan minner på mange måter om hovedpersonen i Elin Brodins roman Bivirkninger, og det er til slutt hun som gjør det slutt med Joachim. Fortvilet prøver han å gjøre alt for å få ha kontakt med sønnen og Ditte, men Susan har hele tiden overtaket.

Det er innmari provoserende å tenke på at dette faktisk er virkeligheten for mange som står ovenfor en skilsmisse; at moren som regel får foreldreretten uansett. Jeg synes virkelig synd på Joachim og unner ingen å havne i trøbbel med mennesker av Susans kaliber.

Ida Jessen skriver veldig godt, og klarer å holde på spenningspunktet helt til siste slutt. Kan absolutt anbefales!

Terningkast 5

Utgitt: 2006
Forlag: Cappelen Damm
Sider: 198
ISBN: 9788202258177

1 kommentar:

Mari - Escape In A Book sa...

Dette høres ut som en god bok! Takk for en flott anmeldelse, Stine Marie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...