01.06.2009

Tematrio - Mødre

I Sverige feiret de morsdag i går, mens vi i Norge har tradisjon for å feire morsdag den andre søndagen i februar. I den anledning har Lyran i ukens tematrio utfordret til å fortelle om tre minneverdige mødre i litteraturen, og den første som slo meg kom naturligvis på plass nummer en, men deretter måtte jeg tenke meg litt om. Etter litt om og men kom jeg frem til en slags trio.

Berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen!


1. Gunnhild - Gunnhild Corwinn har skrevet en av mine absolutte favoritter; Idas dans. Boken er en personlig historie om hvordan det var når hennes 18 år gamle datter Ida fikk kreft. Corwin skriver på en måte som gjør at leseren føler at hun kjenner den lille familien, og hun skriver ikke bare om det vonde og triste, men også de fine stundene med hverdagslykke. Jeg kom ikke lenger enn et par sider før tårene begynte å trille, og det var umulig å legge fra seg boka. Corwin har gjort en kjempeflott jobb med å skrive denne boken, og den kan anbefales på det sterkeste!

2. Vianne - Bittersøt sjokolade av Joanne Harris handler om Vianne som bosetter seg i en liten fransk landsby sammen med datteren Anouk. Her åpner hun en sjokoladebutikk og mange av innbyggerne i byen ser på hennes verk som hekseri og forførelse. Særlig prøver presten å sette kjepper i julene. Det er en fantastisk fin bok om fordommer, vennskap, kjærlighet - og selvfølgelig (min beste venn) sjokolade! Jeg synes Vianne er en god mor. Streng, men rettferdig. Og hun har mye livsvisdom og viser vei for lille Anouk.

3. Francesca - I boken Guarding the moon skriver Francesca Lia Block om hvordan det er å bli mor, om alle følelsene og tankene som dukker opp, og hvor stort et under det er at et barn kommer til verden. Hun virker så kjærlig og så fullt opp i mammarollen. Det er virkelig en bok som gir en harmonisk følelse, til tross for at hun også tar opp de vanskelige sidene ved det å sette et barn til verden (Les utdrag her).


..og skulle jeg hatt en nummer 4, så tror jeg at jeg måtte tatt med August Boatwright fra Bienes hemmelige liv, for selv om hun ikke er moren til Lilly, så gjør hun en fabelaktig jobb med å veilede Lilly, og blir som en mor for henne.


3 kommentarer:

lustigkulle sa...

Vivianne känner jag - från filmen "Chocolat" med Juliette Binoche som Vivianne. Om du inte har sett den - se den!!!!

Kanske skulle man läsa boken. I filmen är V. en ganska despotisk mor, kan jag tycka. Hon flyttar runt och dottern följer med som ett paket. Som ursäkt har hon påbudet från sin egen mors aska som "kräver" saker och ting.

Lyrans Noblesser sa...

Guarding the moon verkar vara mycket intressant, den hade jag aldrig ens hört talas om.

Stine Marie sa...

lustigkulle: Jeg har sett filmen, og den er også veldig fin :)

Lyran: Den kan absolutt anbefales! Det er mer en reflekterende bok, enn det er en bok med masse handling, men den er utrolig fin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...