18.03.2009

Pojken som kallades Det av Dave Pelzer


"Boka skildrer en av de verste barnemishandlingssakene som er kjent i Californias historie. Forfatteren beskriver den rå mishandlingen fra barnets perspektiv. Barnevernet grep inn da Dave var 10 år. Da hadde den psykopatiske moren klart å innprente gutten med skam og angst, i tillegg til de fysiske sårene. Boka skildrer de første årene i Daves liv. Dette er forfatterens første bok om sin egen oppvekst"
(Kilde: Bokkilden.no)Denne boken ble også med i handlekurven når jeg var innom Capris.no for noen uker siden, fordi den har stått på leselisten min en stund (og den var så latterlig billig i svensk utgave).

Jeg har tidligere lest Skadet av Cathy Glass som også handler om et barn som har blibtt mishandlet, og i likhet med den er dette en utrolig opprivende historie! Det er helt forferdelig å tenke på at noen virkelig gjør slike ting mot barna sine!

Moren til Dave var alltid omsorgsfull når han var liten:
"Mamma måste ha känt at jag blev rädd. Utan at säga någonting
tittade hon ner på mig och tog mig mjukt i handen"

"Aldrig har jag känt mig så trygg och varm som i det ögonblicket,
vid Russian River"


men det er noe som forandrer seg og hun blir til en heks:
"Efter at ha slagit mitt ansikte mot spegeln i sovrummet högg Hon tag i armen på mig och släpade ut mig til bilen"
"Sedan beordrade Hon mig att klättra upp på spisen [komfyren] och lägga mig på lågorna [flammer] så att Hon kunde se mig brinna"

Det er rett og slett ufattelig! Jeg skal ikke si så mye mer om handlingen, enn at vi følger hele Daves barndom fra "de gode årene" til "redningen." Det hele er fortalt på en svært oppriktig og usensurert måte, og man må ha litt is i magen når man leser denne boken, for det er sterk kost. Men det er også viktig at slike historier kommer frem, at det ikke blir tabubelagt.

Heldigvis finner Dave etterhvert ut hvordan han kan drøye ut tiden og på sitt vis vinne over moren i den forstand at han aldri gir opp, og han reiser seg alltid etter de nedverdigende slagene og umenneskelige påfunnene til moren!
Terningkast 4

Utgitt: 2004
Forlag: Månpocket
Sider: 132
ISBN: 9789176438602

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...