06.10.2008

Skadet av Cathy Glass


"Jodies barndom er et litani av misbruk og forsømmelse. Barnevernets saksmappe fylte to kofferter, men ingen hadde lest den. Da Jodie kom til Cathy, hadde fostermoren ingen anelse om årsaken til Jodies sjokkerende oppførsel. Etter hvert som Jodies raseri ble møtt med tålmodighet og forståelse, fikk hun sakte men sikkert tillit til Cathy, og betrodde henne bakgrunnen for problemene sine. Cathy Glass tar oss med inn i en forstermors hverdag og viser hvor viktig tålmodighet, oppmerksomhet, kjærlighet og trygghet er i et barns oppvekst. Gjennom en sterk fortelling formidler hun hvordan misbruk av barn til enhver til pågår blant oss."

(kilde: bokkilden.no)Bøker med historier fra virkeligheten er ofte noe jeg setter pris på, noe som også var tilfellet med boken Skadet av Cathy Glass.

Det er en veldig sterk historie, og jeg blir neten kvalm av å tenke på at dette faktisk er noe som har skjedd. Jodie er 8 år når hun kommer til Cathy Glass og hennes familie, og har før den tid vært i 5 fosterhjem på 4 måneder. Cathy tror hun har det som skal til for å hjelpe Jodie, men det viser seg å være mye vanskeligere enn hun trodde. Jodie har læringsvansker og er sterkt forsinket i utviklingen. Hun har en multippel personlighet hvor hun av og til blir Amy - den lille babyen, og noen ganger Reg - den voldelige voksne mannen. Når Cathy snakker med Jodie kommer det frem mye stygge detaljer om fortiden og det viser seg at hun har blitt seksuelt misbrukt av faren, moren og flere slektninger. Det blir etterhvert bestemt at Jodie må ha intensiv psykiatribehandling.

I og med at forfatteren ønsker å sette fokus på misbruk og hvordan systemet med fosterfamilie fungerer blir det en del forklaringer underveis som kanskje er litt unødvendige, men ellers skriver hun veldig godt. Boka er lettlest og hvis man legger den fra seg, så plukker man den fort opp igjen for den er veldig spennende og man vil vite hva som skjer med Jodie.

Glass har også skrevet Cut og Hidden om noen av de andre barna hun har vært fostermor for, og som jeg herved har satt på min leseliste.


Terningkast:
Utgitt: 2008
Forlag: Cappelen
Sider: 313
ISBN: 9788202277314

1 kommentar:

Anonym sa...

har selv lest boken skadet å er veldig enig med deg. utrolig bra bok. men ja man blir kvalm av at den er sann

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...