15.03.2009

Gjestene av Merethe Lindstrøm


"Gjestene" inneholder noveller som med varsomhet og styrke skildrer grunnleggende møter mellom mennesker. Avgjørende øyeblikk som får personene til å se seg selv og andre med ny klarhet."
(Kilde: Aschehoug.no)Novellesamlingen Gjestene av Merethe Lindstrøm dumpet ned i postkassen min sammen med 4 andre bøker som alle var forhåndsbestilt fra årets Mammutsalg.

Å lese en novellesamling skrevet av kun en forfatter kan gi innblikk i forfatterens ulike sider, men fellen er at det kan bli for monotont dersom forfatteren ikke er flink nok til å variere. Desverre synes jeg Lindstrøm falt i denne fellen. Boka består av 7 noveller, og fortellermåten er veldig lik i alle sammen. Dette gjør boka litt kjedelig til tider, selv om historiene i seg selv er ganske bra, og selv om jeg leste de enkeltvis og ikke alle i en fei.

I novellene møter vi mange ulike personer. Faren som hjelper sønnen med å finne en leilighet etter endt soning, en mor som har et forhold på si, en kvinne som gjenopplever sitt første kyss osv. Alle hovedpersonene er sterke karakterer som har en historie og fortelle, og jeg tror mange til tider kan kjenne seg igjen i disse.

Novellene er lesttleste og språket til Lindstrøm er skildrende og fargerikt, dog litt ensformig til tider. En novellesamling kan være en grei avveksling når man har begrenset med tid til lesing, men forfatteren må vise litt mer av sin evne til variasjon for at det skal gi en like god leseropplevelse som i en bok.

Terningkast 3
Utgitt: 2008
Forlag: Aschehoug
Sider: 187
ISBN: 9788203193019

4 kommentarer:

Janicke sa...

Åh, jeg likte denne så utrolig godt. Enig i at det er variasjoner over et tema, men jeg ble helt revet med. Kjente novellene i magen lenge etter at jeg hadde lest de. Jeg tror kanskje hun hadde fått en 6'er hos meg hvis jeg hadd ehatt terninger på de bøkene jeg leser.

Stine Marie sa...

Det er jo bra at ikke alle har samme mening om bøker. Jeg tror rett og slett at denne stilen ikke passer meg :)

elisesophie sa...

Hei, Stine Marie! Jeg ville bare fortelle deg at jeg syns bloggen din er kjempefin:) Ble glad da jeg leste på den!
Klem

Thomas Nerheim sa...

Hei! Jeg synes boken var bra, med unntak av at den var litt ensformig, som du selv sier. Jeg likte spesielt godt "Det må ha vært ensomt der"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...