05.01.2009

Vinterhjerte av Siri M. Kvamme


"Liv og Endre bor på en øy i Nord-Norge med sine to barn. De er lykkelig gift og har lovet hverandre å elske hverandre til døden skiller dem. Vinterhjerte er historien om hva som skjer når døden faktisk rammer dem. I en ulykke rygger Endre over datteren deres, og livet vil aldri bli som før. Kan Liv tilgi Endre og bære det mest utenkelige tapet foreldre kan oppleve? Eller kan sorgen rive i filler en familie?"
(Kilde: bokklubben.no)


Vinterhjerte handler som omtalen sier om sorgen når et barn dør, og jeg tenker umiddelbart på boken Dagene er gjennomsiktige av Miriam Kristensensom jeg leste i fjor, og som også omhandler det å miste et barn. Jeg likte den ganske godt, og var spent på hvordan Siri Kvamme forteller en lignende historie. Og coveret er jo også veldig lekkert og kunne nok fått meg til å plukke boka ned fra hylla hvis jeg ikke kjente den.

Boka er delt inn i små kapitler, og annethvert kapittel er fortalt fra Liv og søsteren Leas side. Liv er storesøsteren som alltid har fått oppmerksomhet, mens Lea er vant til å være den usynlige. Det er også et rollemønster de har tatt med seg inn i voksen alder, og jeg håper de fleste søsken på denne jorden har et bedre forhold enn det Liv og Lea har. Det er vondt å lese at Lea føler seg så trampet på, eller ubetydelig.

Det er også vondt å lese at Liv og Endre glir så fra hverandre i den situasjonen de er i, når de egentlig trenger hverandre mer enn noen gang. De har vanskeligheter for å prate med hverandre og Liv ønsker ingen kroppskontakt med Endre. Hun søker derimot trøst i form av stjålne stunder med Egil. Endre vil så gjerne få kontakt med den gamle Liv igjen, men vet ikke hvordan han skal gå frem, og Lea lurer seg innpå ham - oppmerksomhetssøkende som hun er.

Boka har jo fått strålende kritikker og det er ikke uten grunn! Jeg likte den kjempegodt! Historien er så godt skrevet, med et fantastisk språk som virkelig får frem de vonde følelsene både Liv, Endre og Lea sliter med. Sorgen skildres veldig fint og samspillet mellom karakterene er viktig for historien. Kvamme har klart å skrive en minneverdig (hvis man kan bruke det ordet) historie med få, men svært virkningsfulle ord. Jeg er begeistret!

En varm anbefaling til alle som vil ha en leseropplevelse man ikke glemmer!

Terningkast 6

Utgitt: 2008
Forlag: Cappelen Damm
Sider: 148
ISBN: 9788202286699

1 kommentar:

Lille søster sa...

Jeg har også hatt lyst til å lese denne boka.
"Kainan" var forresten spennende. Litt annerledes enn vanlig krim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...