30.04.2010

Stine anbefaler: Unaturlig dødsfall meldes

Mens jeg allikevel er inne på temaet død,så vil jeg i dag anbefale en roman om nettopp dette. Ikke den typen død som man leser om i Kristopher Schaus bok, men den man gjerne leser om i krimbøker.

Unaturlig dødsfall meldes er skrevet av Marianne Mjaaland, som selv er bl.a. anestesilege og kirurg, og handler om den nyutdannede, ambisiøse legen Vera Wiehes kamp for å få innpass i det etablerte fellesskapet blant kirurgene på sykehuset. Kravene og tempoet er høyt og ingen utenfra slippes inn uten litt om og men. Plutselig dør en ung, frisk jente etter et rutineinngrep og en av Veras kolleger står alene med skylden. Hvilke konsekvenser får det for Vera om hun melder fra? Kan hun stå inne for det, og hva vil det gjøre med hennes fremtidige karriere?

Dette er Mjaalands debutbok, og det er en veldig god sådan. Hun skriver levende og spennende, og det faktum at hun selv har erfaring fra sykehusmiljøet gjør det hele litt mer troverdig. Allikevel håper jeg at det er satt litt på spissen for spenningens skyld.

Selv om historien er lagt til sykehusmiljøet er det nok mange som kan kjenne seg igjen i andre yrkesgrupper, og i hverdagen generelt. Hvem har vel ikke tenkt på hvilke konsekvenser en handling kan få i dag, eller i fremtiden? Det dukker opp nye opplysninger hele veien og spenningen holdes oppe det meste av veien, med unntak av forfatterens skildringer av Veras privatliv hvor det blir litt kjedelig og langdrygt. Heldigvis er det ikke så mange av disse passasjene.

Mjaaland har fått sterk kritikk fra Legeforeningen for denne romanen, da de mener at enkelte personer og situasjoner er gjenkjennbare, men de fleste her i landet har tross alt ikke noen kjennskap til hennes og hennes kollegers arbeid, så for oss blir denne romanen å regne som en hvilken som helst krim- eller legeroman.

Hun har siden debuten skrevet Kandahar og 13. uke, hvor sistnevnte handler om senaborter og sykehusmiljøet. Førstnevnte har jeg ikke lest, men 13. uke var en skuffelse. Så hvis du skal lese én bok av Mjaaland må jeg anbefale Unaturlig dødsfall meldes.

2 kommentarer:

Kasiopeiia sa...

Selv har jeg aldri hørt om verken boken eller forfatteren, men det skal definitivt skrives bak øret!

Anonym sa...

Hei.

www.Litteraturivestfold.no trenger dyktige bokanmeldere av bøker skrevet av Vestfold-forfattere. Kan det være noe for deg?

Send meg en mail:-)

Vennlig hilsen
Myriam

myriams - at - online.no

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...