17.04.2010

Hulebjørnens klan av Jean M. Auel


"Steinalderroman om Ayla, en Cro Magnon-jente som er blitt skilt fra sitt folk under et jordskjelv. Hun blir adoptert av Hulebjørnens klan, neandertalere som i generasjon etter generasjon har bodd i huler, tilbedt sine skytsånder, sanket planter og drevet jakt. Ayla føler seg etter hvert som medlem av klanen, men hun tenker på en annen måte. Hennes selvstendighetstrang og evne til rask handling i kritiske situasjoner gjør at hun kommer i konflikt med klanens tradisjonsbundne levevis, og hun blir en trussel mot hele dens eksistens."
(Kilde: Bokkilden.no)


En gang mens jeg fremdeles gikk på barneskolen (eller var det ungdomsskolen?) var bøkene i Jordens barn-serien til Jean M. Auel å finne i bokhylla hjemme. Mamma hadde lånt de av en venninne, og jeg er jammen ikke sikker på hvorfor, men helt siden første gang jeg så disse bøkene har jeg hatt lyst til å lese de. Så det var sannelig på tide å begynne for de er fem små mursteiner.

Jeg har ingen videre interesse for historie, særlig ikke av nyere art, men menneskets tidligste år er av en eller annen grunn veldig fasinerende for meg. Kanskje fordi de skiller seg såpass mye fra dagens mennesker, men allikevel er de ikke så fjernt unna som vi mange ganger tror?

Som bokomtalen fra bokkilden sier, så handler boka om Ayla, en fem år gammel jente som under et jordskjelv kommer bort fra sin familie - de Andre, og blir funnet av Klanens legekvinne. Normalt ville ikke Klanen tatt imot en av de Andre, men legekvinnen er barnløs og Ayla får innpass til tross for at hun er stygg (annerledes enn menneskene i Klanen), ikke snakker språket og har helt andre måter å oppføre seg på enn Klanmedlemmene. Hennes nærvær skaper bråk så vel som glede, og mange spør seg om hun ble brakt til Klanen for å bringe hell. Noe ikke alle er enig i...

Det er en hendelsesrik historie, og når man som leser tror at det roer seg litt, dukker det plutselig opp et nytt vendepunkt. Dette er med på å holde leseren interessert gjennom hele boken, men kan til tider bli litt mye. Man må jo få tid til å puste litt.

Det som er artig med boka er at man kan kjenne igjen Ayla som en representant for utviklingen slik vi kjenner den i dag. Klanen er en gruppe lave, klumpete mennesker som bare brummer enkeltord, gestiklurerer med armene og ikke kan verken smile, le eller gråte. Ayla derimot, er høyere enn de fleste mennene i Klanen, og hun har en gyngende, lystig gange, og øynene hennes blir våte (noe Klanen tror er en øyesykdom) og hun kan smile, le og uttrykke flere lyder som Klanen ikke kan. Hennes hjerne har også utviklet seg lenger enn selv den klokeste Klanhjernen som Mog-Ur (Klanens "trollmann") er i besittelse av. Hun forstår sammenhengen mellom tall og år, og det går sakte men sikkert opp for henne at det ikke er mannens totemånd som beseirer kvinnens totemånd når kvinnen blir med barn slik som Klanen tror, men at mannens lem har noe med dette å gjøre. Man må jo le litt for seg selv når man leser dette. Både fordi det er litt uvirkelig å tenke på at det faktisk var slik for tusenvis av år siden, men også fordi det har gått så mye fremover som det har. Hvem vet hvor vi er om nye 1.000-10.000 år?

Sliter litt med om jeg skal gi den en firer eller femmer i terningkast, for det er absolutt en spennende bok med en god historie, men så er det språket.. Jeg synes det var litt ordinært og kjedelig, men samtidig står det ganske godt til historien. De første 50 sidene tok det litt tid å lese (muligens pga mye jobbing i det siste, eller fordi hver side hadde mindre og mer skrift enn hva dagens bøker oftest har), men deretter synes jeg det gikk ganske radig utover i historien. Jeg vil definitivt lese neste bok også, men ikke riktig ennå. Nå trenger jeg litt samtidslitteratur.
Terningkast 4
Utgitt: 2002
Forlag: Aschehoug
Sider: 443
ISBN: 9788203206825

7 kommentarer:

Stine sa...

Jeg har alltid vært fascinert av disse bøkene pga omslaget, hehe. Men har bare lest første bok av en eller annen merkelig grunn.

Men uansett, tenkte jeg skulle tipse deg om filmatiseringen av den første boken :) Jeg bestilte den fra USA, men mulig den er å få tak i i Norge også. Daryl Hannah har hovedrollen og filmen er like bra som boken :) Veldig spesiell også, for de snakker ikke (med mindre jeg husker helt feil). De lager lyder og gestikulerer slik det står skrevet i boken :)

Groskro sa...

Kanskje jeg skal lese den boka i løpet av 2010 jeg også. Den står ulest i bokhylla...:-)
Fin anmeldelse som gjør at lysten til å lese den er blitt større.

Anonym sa...

Jeg har elsket denne boka siden jeg leste dem da jeg var liten og jeg tror jeg kommer til å måtte kjøpe et nytt eksemplar igjen snart. Enern er best,men de er helt klart lesbare.

Tone sa...

Jeg arvet nylig bok 1 og 2, og jeg har hatt lyst til å lese serien i flere år jeg også. Fin anmeldelse!

Mari - Escape In A Book sa...

Denne bokserien husker jeg fra biblioteket på ungdomsskolen, husker også at en av klassevenninne mine leste hele serien på den tiden. Selv har jeg aldri begynt på den men har litt lyst til å prøve meg på den en gang. Flott anmeldelse!

Christine sa...

Det er så mange år siden jeg har lest denne at jeg nok må gi den et nytt forsøk. Bra anmeldelse:)

Anonym sa...

Nå måtte jeg lese den igjen gitt ;) Bloggen ble så inspirerende. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...