28.06.2009

Summer crossing av Truman Capote


"Grady beautiful, rich, flame-haired, defiant is the sort of girl people stare at across a room. The daughter of an important man, who people want to be introduced to. A girl to whom people sense something is going to happen. But her privileged society life of parties, debutantes and dresses leaves her wanting more. And excitement comes in the form of the highly unsuitable Clyde, a Brooklyn-born, Jewish parking attendant. When Grady's parents leave her alone for the first time in their New York penthouse one summer, their secret affair intensifies."
(Kilde: bokkilden.no)

Denne boken valgte jeg på grunn av omslagsbildet. Ikke det som er på denne utgaven, men det du finner her. Jeg elsker sjøen og jeg elsker sommeren, så det fenget meg ganske umiddelbart. Jeg har ikke lest noe av Capote før (så vidt jeg kan minnes), men han er jo viden kjent for Breakfast at Tiffany's, så forhåpningene var på plass.

Kort fortalt handler boken om Grady, en vakker jente i slutten av tenårene, som legger sin elsk på en ung mann som er i en annen sosial klasse enn henne, og som er noen år eldre. Grady blir igjen i New York mens foreldrene reiser med båten til Europa, og tre lange sommermåneder ligger foran henne. Men hun er ikke den eneste som er forelsket. Hennes barndomsvenn Peter er forelsket i henne, og hun vet at han er en mer passende mann å ekte, men Grady tar et valg som får konsekvenser for flere enn henne selv.

Hva persongalleriet gjelder så er hovedpersonene Grady en sterk personlighet, men Capote viser også hennes barnlige, og til tider (litt for) naive sider. Clyde fremstår ikke i mine øyne som en mann Grady tydelig ikke burde gifte seg med. Han har snarere tvert i mot mange gode sider "til tross for" at han tilhører middelklassen. Peter opplever jeg som litt pinglete, men kanskje er det fordi han er redd for å miste Grady, og fordi han føler seg truet av Clyde som er "eldre og klokere."

Capotes roman har et litt mer krevende engelsk språk, enn hva jeg er vant til å lese nå for tiden, men han skriver veldig fengende og kanskje er boka enda bedre når jeg får lest den en gang til - for det kommer jeg nok til å gjøre.

Selve romanen er på litt over 100 sider, men dene utgaven inneholder også litt fakta og informasjon om Capote, og om denne romanen som faktisk var ukjent inntil for ganske få år siden. Så jeg anbefaler den gjerne til den som vil ha en kort, men begivenhetsrik roman som man kan lese på altanen i sommer.


Terningkast 4
Utgitt: 2006
Forlag: Penguin Books Ltd.
Sider: 160
ISBN: 9780141188584

1 kommentar:

Mari - Escape In A Book sa...

Jeg har veldig lyst til å lese noe av Capote, tanken var å starte med Breakfast at Tiffany's. I forrige uke hørte jeg på To Kill A Mockingbird(anbefales!) av Harper Lee, hun var faktisk venn med Capote fra oppveksten av til han døde.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...