21.07.2008

Ekstremt høyt og utrolig nært av Jonathan Safran Foer


"På telefonsvareren hjemme hos den meget unge Oskar i New York fins det fem meldinger, alle fra morgenen 11. september 2001 - alle er fra hans avdøde far. Romanen er fortellingen om det som skjer i familien etter at tvillingtårnene falt. Men den går også tilbake i tid, til foreldrenes historie og til besteforeldrenes. Ekstremt høyt og utrolig nært er en varm og rørende, naivistisk og filosofisk fortelling om tap, sorg og død."
(Kilde: bokkilden.no)


Ekstremt høyt og utrolig nært er en bok jeg lenge har tenkt å lese, og selv om den ble med hjem fra bokhandelen i påsken, så har jeg altså ikke fått lest den før nå.

Hovedpersonen i boka er lille Oscar på 9 år som nok er litt mer (vesle)voksen og kunnskapsrik enn andre niåringer jeg kjenner og har kjent. Faren hans dør 11. september 2001 i forbindelse med terrorangrepet og Oscar savner han veldig mye. Når han en dag finner en nøkkel og navnet Black skrevet utenpå en konvolutt begynner han å besøke de personene i New York som heter Black til etternavn i håp om å finne ut mer om faren sin og hvor denne nøkkelen hører til.

Gjennom boken får vi også høre historien til besteforeldrene hans, og forfatteren går fra nåtid til fortid og tilbake igjen ganske ofte og det er ikke alltid så enkelt å få med seg i løpet av de første setningene, men man forstår etterhvert hvem som forteller hva. Boken er til tross for dette veldig grei og fengende å lese.

Oscar prøver så godt han kan å hamle opp med hverdagen og tankene sine, men det er ikke alltid så lett. Hans forsvarsmekanisme er å finne opp ting - i tankene sine. Han finner opp fallskjermer i rumpetasker, skyskrapere av bevegelige deler som kan ommøblere seg og lage hull midt i for å slippe gjennom fly, tekanne med stemmen til pappa'n osv. Det er ganske trist å lese i grunn, for det skinner virkelig igjennom at han savner faren sin.

Boken inneholder også en del bilder som understreker og forsterker visse ting i teksten. Særlig de siste 15. Bildene av en mann (Oscars pappa?) som faller gjennom luften utenfor en skyskraper.

Jeg får lyst til å lese flere bøker av Jonathan Safran Foer, og flere bøker om 9/11.

Anbefales!


Terningkast 5


Utgitt: 2006
Forlag: Gyldendal
Sider: 365
ISBN: 9788205349841

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...