08.02.2012

Etter dansen av Gunnhild Corwin


"I 2005 utga Gunnhild Corwin boken "Idas dans" om datteren Ida som fikk leukemi og døde 19 år gammel. Den ble en bestselger og har nå solgt hele 77 000 eksemplarer. I "Etter dansen" forteller Gunnhild Corwin om livet etter Idas død." Capris.no 


For en god del år siden leste jeg boken Idas dans, og jeg rakk ikke å lese mange sidene før tårene trillet. Denne gangen kom jeg litt lenger ut i boken før det samme skjedde. Gunnhild Corwin har her skrevet en bok om sorgen etter tapet av datteren, hvordan samfunnet ser på sorg og hvilke forventninger det finnes til den sørgende. Hun reflekterer over hva som er rett og galt i forhold til hvordan man skal sørge, og kommer med mange kloke ord.

Det finnes ingen oppskrift på hvordan vi skal leve våre liv, eller sørge vår sorg. Det finnes ingen riktig eller gal måte. Ingen sørger bedre eller dårligere enn andre. Bare forskjellig. Sorg er alt.
s. 11 

En indianer sitter og snakker med barnebarnet sitt. Han sier: "I alle mennesker er det to ulver som slåss. Den ene er ond. I den onde finnes det bitterhet, skrekk, misunnelse, sjalusi, grådighet, arroganse, selvmedlidenhet, løgn og egoisme. Den andre er god. Den har glede, fred, kjærlighet, håp, ydmykhet, velvilje, empati, sannhet og tillit." "Hvem vinner?" spør barnet. "Den du mater," svarer bestefaren.
s. 31 

Sorg er subjektivt, og det som fungerer for en person fungerer ikke nødvendigvis for et annet menneske. Hver og en av oss må finne sin måte å sørge på, og komme oss videre. Det er ikke snakk om å glemme den avdøde og fortsette som før, men om at man alltid har den man elsker i sitt hjerte og at man har lov til å sørge og gråte over vedkommende også i årene etterpå, at sorgen er en følgesvenn som man ikke skal være redd for. Man har lov til å smile og le, selv om man sørger. Sorg er også positivt og går hånd i hånd med glede. Man feller tross alt tårer både når man er glad og når man er trist.

Boken er delt inn i mange små kapitler og skriften er nokså stor, så her går det unna på bare et par timer dersom man har lyst. Men for min del synes jeg det var greit å lese et par kapitler på senga og fordøye det hele litt. I tillegg er den krydret med kjente og ukjente sitater som beskriver de ulike temaene forfatteren tar opp.

Og til slutt noen kloke ord som kan brukes i alle livets sammenhenger, ikke bare i forbindelse med sorg, fra denne kvinnen:

Det finnes ikke ett menneske som ikke har forbedringspotensial. Vi må fortsette å sette oss mål. Det kan gjerne være høye mål, men det må være oppnåelige mål, basert på vår virkelighet. Vi må prøve å være mer opptatt av det vi har enn det vi ikke har.
s. 122 


Terningkast   
Utgitt: 2011
Forlag: Aschohoug
Sider: 202
ISBN: 9788203239885

2 kommentarer:

Lotte sa...

Gleder meg til å lese denne, hvis jeg kan si det sånn. Idas dans gjorde virkelig inntrykk på meg, og vil tro denne også vil gjøre det!

Askeladden sa...

Etter å ha lest denne anmeldelsen fikk jeg lyst å lese boka med en gang. Jeg har Idas dans liggende hjemme ulest. Den må jeg nok ta opp ganske snart.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...