19.10.2010

Flimmer av Anne og Even Holt


"Å operere inn en hjertestarter, en ICD, er egentlig en altfor banal oppgave for en prisbelønnet kapasitet som Sara. Men pasienten er professor dr. med. Erik Berntsen, som har bedt henne spesielt om å gjøre det. Ham sier ikke engang Sara Zuckerman nei til. Det oppstår komplikasjoner underveis, men ikke verre enn at operasjonen må kunne karakteriseres som vellykket. To dager senere er Berntsen så bra at han forlater sykehuset. Før han overhodet er meldt savnet, blir han funnet død i Bærumsmarka. Var operasjonen mislykket likevel? Hvorfor forsvant han fra sykehuset? Hvem var det han traff der ute før han døde?"
(bokkilden.no)


Jeg er som nevnt Anne Holt-nybegynner, men det var aldri noen tvil om at jeg skulle lese denne boken når den kom. Alt som dreier seg om sykehusmiljøet er av interesse (yrkesskade). Jeg hadde noen forventninger, men ikke verre enn at jeg synes boka levde opp til dem.

Kort fortalt dreier det seg om Sara Zuckerman, en verdenskjent og prisbelønt karidiolog, som opererer inn en hjertestarter (ICD) i en eldre pasient og to døgn senere dør han. Ikke nødvendigvis noe unormalt i det, men når det samme skjer med hennes påfølgende pasient begynner hun og kollegen Ola Farmen å ane ugler i mosen. De tar seg av saken på egenhånd, men innser etterhvert at de må gå til ledelsen og etterforskningen er så i full gang,

Til tross for sine 430 sider er den langt fra vanskelig å komme gjennom. (Grunnen til at jeg har brukt 2-3 uker er fordi jeg har hatt en uke ferie og de andre ukene har det vært Travelt (med stor T!) på jobb og ellers nok å gjøre.) I begynnelsen er det litt mange navn å holde rede på, i tillegg til at kapitlene veksler litt mellom å finne sted i fortid og nåtid, i Norge og i Amerika osv, men dette kommer man greit inn i etterhvert. Jeg vil si det stort sett er et pluss for boka at den er såpass lettlest, men innimellom tar jeg meg i å tenke at forfatterne forklarer litt for mye for leseren.

I tillegg til selve historien, prøver nok forfatterne å få oss til å rette et blikk mot økonomien, politikken og styringen ved sykehusene, og den industrien som er nødvendig for at et sykehus skal fungere. Imidlertid er det av mindre interesse for meg (og sikkert mange med meg), og jeg brydde meg lite om den eventuelle kritikken de ønsker å komme med når jeg leste boka.

Hvem har tuklet med ICD'ene som forårsaker disse dødsfallene? Det er (som seg hør og bør i en kriminalroman) flere aktuelle kanidater med hver sine åpenbare motiv, og den skyldige er på mange måter ikke en overraskelse. Selv om det i starten ikke er noe som tyder på at det er vedkommende.

Utdrag fra boka kan du lese her
Terningkast 4
Utgitt: 2010
Forlag: Piratforlaget
Sider: 430
ISBN: 9788252576047

1 kommentar:

Anita sa...

Denne har jeg også tenkt å lese etterhvert. Er nemlig litt yrkesskadet jeg og...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...