13.09.2010

Om skjønnhet av Zadie Smith


"Howard Belsey har vært gift med afro-amerikanske Kiki i tretti år. Hun ligner ikke lenger på den sexy aktivisten hun en gang var, og mens deres tre barn, Jerome, Zora og Levi er opptatt av sine egne liv, føler Howard at han ikke vet hva han selv skal gjøre med sin tilværelse. Så reiser Jerome til London der han forelsker seg i den vakre og lunefulle Victoria, datteren til farens argeste faglige motstander. Forholdet blir kortvarig, men får langvarige konsekvenser for begge familiene."
Aschehoug.no

Jeg var så heldig å få denne boken av Lotte i posten i fjor vinter, så når jeg forrige uke hadde 3 nattevakter tenkte jeg at jeg endelig skulle gi den en sjanse. Jeg må nemlig manne meg opp litt når jeg skal lese bøker på nesten 600 sider. Som sagt så gjort.

Historien dreier seg kort fortalt om en slags feide mellom familien Belsey og familien Kipps. Begge familiene er velstående og akademiske, og dette skildrer Zadie Smith på en god måte. Hun spøker med det høykulturelle og den stadige konkurransen om å være best. Hvert enkelt individ er godt bygd opp og representerer definerte mennesketyper, men de blir for kjedelige. Det er liksom enkelte ting ved alle som ikke helt virker oppriktig og troverdig.

Humoren, som blir omtalt på bokomslaget, har jeg ikke helt skjønt meg på. Ja, det var kanskje noen artige episoder og forfatteren bruker naivitet og sarkasme i sine skildringer, men det ga meg ingenting. Det som derimot ga mening var de ulike aspektene av skjønnhet. Det dreier seg ikke bare om ren billedlig skjønnhet, men også om indre skjønnhet - eller kjærlighet til sine medmennesker, og de man elsker.

Boken er for lang, for tunglest (i den forstand at Smith prøver å si så utrolig mye på kort tid) og for kjedelig. Jeg tok meg faktisk i å tenke etter 2-300 sider at jeg egentlig bare burde legge den vekk. Men jeg gjorde altså ikke det. Jeg fullførte den, men kan ikke riktig forklare hvorfor, for den falt ikke så veldig godt i smak. Så for min del får Zadie Smiths bøker stå i fred.


Terningkast 2
Utgitt: 2006
Forlag: Aschehoug
Sider: 573
ISBN: 9788203209352

3 kommentarer:

Kasiopeiia sa...

Dette er en bok jeg har tenkt meg å lese - en vakker dag. Til tross for at du ikke likte den, må jeg si det høres spennende ut med sarkasme når det kommer til noe akademiske. Det kan jeg definitivt trenge nå om dagen!

Lotte sa...

WORD! En utrolig kjedelig bok, skuffende nok! :-/

Anaruh sa...

Glimrende! Så da er det ikke bare jeg som synes den var kjeeeeedelig, nei. Takk for 2'ern, det betyr at jeg - med god samvittighet - ikke kommer til å prøve meg på denne igjen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...