23.04.2010

Stine anbefaler: En natt i april

Per Nilsson er definitivt en av mine favorittforfattere. Første gangen jeg leste en av hans bøker var på begynnelsen av videregående hvis jeg ikke husker helt feil, og antageligvis var det det perfekte tidspunktet å lese hans bøker. De satte dypt inntrykk som har blitt værende siden den gang. Derfor må jeg bare anbefale hans bøker. Jeg har ofte snakket pent om Hjertets Fryd, men neste favoritt på listen er En natt i april.

Hannah er i slutten av tenårene, er ferdig med punkerperioden og har flyttet hjemmefra for å gå på skole og være alene og voksen. Noen dager skulker hun skolen, går på kafé og blir kjent med en skilt mann med barn som hun har endeløse samtaler med - om alt mellom himmel og jord. En kveld begynner telefonen å ringe hos Hannah, men det er ingen som svarer i den andre enden. Er det mannen hun har snakket med på kafé? Hvorfor sier ikke vedkommende noe? Hannah prøver å finne ut mer om mannen, men det lar seg ikke gjøre. Hun skriver dikt som hun tapetserer veggene sine med, og nye bekjentskaper kommer inn i bildet. Noen vil komme innpå henne, noen spiller et spill, og hun blir redd og sint.

Dette er ikke en rettfrem-bok, men en bok som krever litt av leseren. Og Per Nilsson er veldig flink til å holde på leserens interesse med mystikken rundt telefonen som ringer. Og gjennom de nye personene som Hannah blir kjent med. På hver sin måte preger de henne og er med på hjelpe henne å ta ulike valg. Boken handler således også om kjærlighet og vennskap, ensomhet og samhold, og om det å vokse opp og finne ut av hvem man er og hva man vil.

Forfatteren er veldig flink til å sette seg inn i barn- og unges tankegang, og hovedpersonen Hannah er veldig realistisk. Tror mange kan kjenne seg igjen i henne. Og det er flere tidsaktuelle temaer som tas opp, f.eks. fremmedkulturer/rasisme og religion.

Per Nilsson er først og fremst barne- og ungdomsforfatter, men hans bøker (spesielt denne) passer også for unge voksne vil jeg påstå. Absolutt verdt å plukke med seg hans bøker fra biblioteket neste gang du er der!

2 kommentarer:

annkolaas sa...

Denne virker interessant. Notert!

Anonym sa...

Enig! Har lest 'Hjertets fryd', 'Helt i drømme', 'Anarkai' og 'Svenne' - denne virker bra!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...