26.03.2010

Legen som visste for mye av Christer Mjåset"Den unge assistentlegen Mads Helmer faller i unåde på den kirurgiske avdelingen der han jobber etter at en ti år gammel jente dør på operasjonsbordet. Han får seg ny jobb på øya Hitra, men når Gammeldoktoren på stedet dør i en bilulykke strømmer utfordringene på. Samtidig som Mads bærer på sin egen hemmelighet, begynner han å ane at Gammeldoktorens trettifem år lange karriere rommer mer enn hva hans gode rykte tilsier."
(kilde: bokkilden.no)


Jeg har tidligere lest Verdens eldste mann er død og En dans der veien slutter av Christer Mjåset og i slutten av 2008 kom han ut med Legen som visste for mye, så det var klart jeg skulle lese denne også. Romaner med handling i helsesektoren er alltid spennende, og dette er definitivt min type krimroman (eller spenningsroman som den egentlig ble lansert som) :)


Vi møter Mads Helmer i det han ankommer Akershus Universitetssykehus for å konfrontere sin tidligere kollega, overlegen Petter Flod. Det er rett før jul og Mads har kommet ens ærend fra Hitra hvor han jobber som allmennlege etter det fatale inngrepet han foretok på nettopp på nettopp dette stedet. Før vi får høre hvordan det går med konfrontasjonen blir vi tatt med tilbake til Hitra i slutten av november, den kvelden Gamledoktoren Aldus Caroliussen omkommer i en bilulykke. Dr. Helmer står nå igjen som eneste lege på Hitra, og det dukker stadig opp nye kontroversielle opplysninger om pasientene som han setter spørsmål ved, men ikke tør å gå ut med fordi mange av øyas beboere viser sterk motstand mot han som kommer utenfra. Men en dag dukker Line Schönfeldt, Gamledoktorens datter, opp...

Christer Mjåset skriver veldig fengende og med denne historien klarer han å holde på interessen gjennom alle de nærmere 450 sidene. Dette er med andre ord en murstein i format som slett ikke føles som en murstein når man leser den. Forfatteren er god på skildringer av folkene på Øya og han har skapt en rekke unike personligheter som spiller hver sine større og mindre roller. Hovedpersonen utvikles fra å være en middelmådig, litt svak og tilbaketrukket person til å få en stadig større og sterkere rolle i samfunnet.
Men det er ingenting ved historien som blir for mye eller for stort. Ei heller for lite. Alt henger sammen og utgjør en historie man kan tro på. Settingen på Hitra og skildringene av bygdesamfunnet er med på å sette en ekstra piff på historien. Det hadde ikke vært like bra om handlingen var lagt til en større by.

Stemningen i boka er preget av en mørk understrøm, men den er også krydret med humor og en liten dose kjærlighet. For dette er jo en legeroman, om enn litt annerledes enn de man er vant til (les: svulstige formuleringer i pocketformat hos Narvesen), men helt klart av mye bedre kvalitet. Christer Mjåset innfrir igjen, og hvis du vil ha en liten smakebit så kan du bla i boka her - kanskje er det denne krimromanen du skal lese i påsken? Jeg ser forøvrig frem til forfatterens neste skaperverk :)

Terningkast 5

Utgitt: 2008
Forlag: Gyldendal
Sider: 446
ISBN: 9788205375857

1 kommentar:

Anonym sa...

Gøy å få anbefalt nye forfattere:) Har ikke lest noen vøker av han, men skal sannelig prøve:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...