02.05.2009

Den andre siden av broen av Mary Lawson


"To brødre vokser opp på en gård i Canada i 1930-årene. Arthur er eldst, fåmælt, pliktoppfyllende, men ikke særlig skoleflink. Utad er Jake åpen, flink på skolen og morens solstråle. Brødrene har et anstrengt forhold seg i mellom, og etter hvert står det klart for Arthur at Jake er ute etter å ødelegge for ham. Det tilspisser seg når Laura dukker opp på gården."
(Kilde: bokkilden.no)

Denne boken
kom jeg over tidligere i vår når jeg kikket gjennom Gyldendals vårkatalog på jakt etter nye spennende bøker. Omtalen fenget meg raskt, og det var bare å notere den ned for lån.

Boka er delt inn i to historier. Den ene dreier seg om Arthur og broren Jake fra de var små og frem til de er voksne, mens den andre historien dreier seg om Arthur som voksen og Ian, en ung gutt som tar seg jobb på gården til Arthur fordi han er forelsket i Arthurs kone, Laura. Historiene fortelles parallellt i annethvert kapittel, og den første historien (fra midten av 1920-tallet) nærmer seg stadig den historien som foregår på slutten av 50-tallet/begynnelsen av 60-tallet.

Arthur og Jake er to vidt forskjellige brødre. Arthur er den stillferdige gutten som er skolelei og hjelper faren på gården, mens Jake er mors gullunge med gode kunnskaper på skolen, men som aldri tar i et tak på gården. Forholdet mellom de to brødrene er anstrengt, og selv om Arthur til tider har lyst til å klabbe til Jake gjør han det aldri. Gjennom kapitlene får vi høre historien om Laura som kommer til det lille tettstedet Struan, og om Jake som "reiser ut i verden."

Historien viser seg å ha mange sider, og det er aldri kjedelig å lese. Mary Lawson holder på leseren gjennom hele boken, og hun har skapt et flott persongalleri! Spesielt er det Arthur og Ian som imponerer meg. Man får sympati med den "kjedelige" Arthur og mange vil nok kjenne seg igjen i Ians tenåringsambivalens.

Jeg synes språket er veldig bra, og det er noen setninger som griper fatt i leseren og tvinger deg til å lese den om igjen. Slik som denne: "Det virket som om det kostet henne en nesten umenneskelig kraftanstrengelse bare å være der, og han ville komme seg ut før hun brøt sammen." Jeg måtte lese den 2-3 ganger, særlig den første delen av setningen, fordi den er så sterk, og beskriver Laura så veldig godt. Nesten til å ta og føle på.

Man kan prise seg lykkelig etter å ha lest denne boken, at man aldri har hatt et slikt forhold til søsknene sine. Jeg unner ingen å ha en bror som Jake, men jeg unner alle å ha en bror som Arthur. Jeg unner alle å ha så gode brødre som jeg har :) ♥
Terningkast 5

Utgitt: 2009
Forlag: Gyldendal
Sider: 360
ISBN: 9788205383692

4 kommentarer:

Lille søster sa...

Høres fin ut!

Mari - Escape In A Book sa...

Det høres ut som en bok jeg kan like! Skal legge den på minne, men først må jeg gjennom resten av bokhyllen min.

Anonym sa...

Bra! Denne høres veldig fin ut. Jeg skal notere meg den. Takk for tips!

Stine Marie sa...

Ja, dere må skrive den opp på leselista deres alle tre :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...