10.02.2009

Alle mine kjære av Alice Sebold


"USA, 1970. Susie Salmon blir voldtatt og drepen, men frå himmelen fortell ho historia si mens ho observerer familien og livet på jorda. Ho følgjer med mordaren og politiets jakt på han, og ho er der og ser på familien som prøver å forstå tragedien."

(Kilde: bokkilden.no)Det første som slo meg når jeg begynte å lese var jo at dette var på nynorsk! Jeg hadde ikke lagt merke til det når jeg kjøpte den, men det er heller ingen krise. Merkelig hvor mye mer man setter pris på eller ihvertfall synes det er greit nok å lese nynorsk når man ikke blir påtvunget det av en norsklærer. Jeg har jo til og med frivillig kjøpt en medisinsk ordbok på nynorsk :p

Uansett målform så er det en gripende historie om Susie som blir drept av en mann i nabolaget og som følger med på familien sin og etterforkningen av saken hennes fra himmelen. Hun prøver så godt hun kan å gi små hint til faren og søsteren sin som er de som virker å føle hennes nærvær best. Men det å miste et barn eller et søsken er veldig sårt og alle har sin måte å takle dette på (Boka Vinterhjerte handler også om det å miste et barn).

Susie som sitter i himmelen ser familien sin på en ny måte. Hun ser den personen moren er når hun ikke er i rollen som mamma, hun ser søsteren som blir eldre og begynner å date og barbere leggene sine, hun ser faren som prøver å komme tilbake til hverdagen og lillebroren som kurtiserer faren for å få hans oppmerksomhet. Det er ingenting Susie heller vil enn å kunne lette sorgen i hjertene deres.

Fortellingen er lagt til Amerika i 1970-årene, men det er ikke mange referanser som gjør at det ikke kunne vært en aktuell historie også i 2009. Alice Sebold skriver godt og lar oss komme innpå tankene, følelsene og handlingene til alle hovedpersonene, men morderen får vi ikke like mye kjennskap til, annet enn hans barndom og handlinger. Dette er et lite minus ved fortellinga. Det samme vil jeg si det er at vi ikke får høre så mye om julefeiringen. Susie blir drept 6. desember og naturlig nok vil jula være en trist høytid for familien, men det er det lite fokus på i fortellingen. Susie Salmon var 14 år når hun ble drept, og selv om hun har noen barnlige naive tanker, så er hun også ganske voksen i sin tankegang får jeg inntrykk av.

Selv om man er på leting etter den som drepte Susie, så er det ikk en typisk krim-roman. Morderen er avslørt allerede på de første sidene, men det gjør ikke boka mindre spennende for det er jo bare lesren og Susie selv (og faren som har en sterk intuisjon på hvem det er) som vet hvem morderen er. Politiet, familien og nabolaget vet ikke hvem vedkommende er og det er letingen etter moderen som på mange måter er drivkraften i fortellingen. Uten dette kunne det blitt en bok med bare sorg og tristesse.

Forøvrig synes jeg oversettelsen av originaltittelen "Lovely Bones" til det norske "Alle mine kjære" ikke er helt vellykket.

Terningkast 5


Utgitt: 2008
Forlag: Samlaget
Sider: 317
ISBN: 9788252172041

Filmatiseringen av boka skulle egentlig hatt premiere denne våren, men det ser ut som vi må vente til høsten eller 2010 før den kommer. Så spørs det om de har klart å ivareta boka på en god måte. Rolleinnehaverne er det ikke noe å utsette på: Rachel Weisz, MarkWahlberg og Susan Sarandon. Men det er nå en gang sånn at man danner seg bilder av disse fiktive personene og det er sjelden (aldri?) de stemmer overens med de som spiller i filmatiseringen. Allikevel synes jeg at filmene i enkelte tilfeller kan være gode selv om jeg har lest boka på forhånd. Så nå er jeg spent!

3 kommentarer:

Mammadamen sa...

Jeg likte også denne boka veldig godt. Den er sår, men samtidig så vakker og kjærlig å lese. Og ikke minst spennende. Man vil jo at disse menneskene på jorda skal se tegnene og hvem som myrdet. Nesten evig av samme forfatter kom på norsk i høst. Den står på leselista min. Den skal visstnok også være grøsseraktig...

Lille søster sa...

Jeg holder på å lese Nesten evig nå i denne stund. Den er spennende, men mest hjerteskjærende egentlig. Kommer nok til å lese Alle mine kjære også.

Stine Marie sa...

Jeg har notert Nesten evig på leselista mi, Mammadammen :)

Kan absolutt anbefale denne, Lille søster :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...