31.12.2008

I tusen knas av James Frey


"James Frey er 23 år gammel da han våkner om bord i et fly, uten fortenner og med brukket nese. Han aner ikke hvor han er, eller hva som er skjedd. Det eneste han vet, er at han har vært kriminell, alkoholiker og narkotikamisbruker så lenge han kan huske. Nå er han blitt hentet av familien, som leverer ham på en klinikk for avrusing. Der får han en enkel beskjed: Kutt ut alkohol og dop - eller dø."
(kilde: bokkilden.no)


I tusen knas har vært på leselista mi i ihvertfall 1 års tid, men det er ikke altid det frister å sette seg ned med en kjempe på nærmere 600 sider. Ferie er et godt påskudd for å gyve løs på slikt, og når man attpåtil er i psykiatrisk praksis så er jo dette veldig interessant stoff. Og jeg kan jo si det først som sist: jeg leste gladelig de 600 sidene, og jeg hadde fint kunnet leste 100-200 sider til pga språket og historien i seg selv.

James Frey kaller boka si for et memoar, men har blitt beskyldt for at mye av det som står i boken er fiksjon, så i denne utgaven har han kommet med et forord for å forklare seg. Jeg synes at forordet burde vært etterord, for selv om han ikke røper så veldig mye, så er det jo enkelte ting som bli liggende i bevisstheten når man leser resten av boka.

Når James våkner opp på flyet har han slått ut flere tenner, brekt nesa og ser i det hele tatt lite lekker ut utifra beskrivelsene. Derfor må han også til tannlegen når han kommer på behandlingsstedet hvor han er for avrusning. Det viser seg at han har 4 hull, må sette på 2 kroner og gjøre 2 rotfyllinger - uten noen form for bedøvelse. En lite kjekk passasje å lese for en med litt tannlegeskrekk, men jeg får i det minste bedøvelse hvis jeg vil ha det.

Veldig mange substantiv i denne boken er skrevet med store bokstaver selv om de kommer midt i en setning. Det er litt irriterende til tider, men kan vel regnes som en bagatell for den har jo ingenting med historien i seg selv å gjøre. Historien er veldig godt skrevet med mye bra skildringer av miljøet, menneskene, følelsene og ikke minst kjærligheten. Det er ikke snakk om klissete kjærlighet, men ekte, genuin følelse av tosomhet. Det handler om hvor vanskelig det kan være å være en familie, og jeg liker veldig godt hvordan James ikke lar noen andre enn han selv ta skylden for det som han har gjort, selv om det viser seg at det kan ligge visse grunner bak det Raseriet han føler.

Jeg hadde litt forhåpninger til denne boka, og de ble innfridd - med noko attått! Jeg likte historien veldig godt, og vil absolutt anbefale denne videre til andre!

My friend Leonard er herved notert på leselista (selv om oppfølgere kan være en skuffelse.)


Terningkast 5


Utgitt: 2006
Forlag: Bazar
Sider: 590
ISBN: 9788280871824

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg sitter i senga med denne boka ved siden av meg nå, lurer på om jeg skal orke å begynne eller ikke ;) Takk for anbefaling!

Stine Marie sa...

Den er absolutt verdt å begynne på! Ikke la deg skremme av tykkelsen ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...