31.01.2012

Etterpå av G. G. Musso


"
Briljant, rik og stolt av seg selv. Slik var Nathan Del Amico. Sett utenfra. Men Nathan har slettet en skjebnesvanger opplevelse fra minnet sitt. En opplevelse som i voksen alder innhenter ham. Åtte år gammel druknet Nathan i en innsjø da han forsøkte å redde sin venninne Mallory. Han ble erklært død, men som ved et mirakel våknet han opp igjen. Tjue år senere er han en av New Yorks mest fremragende jurister - drevet av suksess, berømmelse og velstand. Et uventet møte får ham gradvis til å forstå hvorfor han vendte tilbake til livet, den dagen for så mange år siden."
 Capris.noNathen Del Amico er separert fra sin kone, og mens han bor i New York og jobber iherdig døgnet rundt som advokat, så befinner ekskona Mallory og datteren Bonnie seg i San Diego på vestkysten. Det sier seg selv at han ikke får sett dem så ofte, men avtalen er at datteren skal komme med fly til New York for å feire jul sammen med faren. I mellomtiden møter Nathan en godt voksen lege ved navn Garret Goodrich og han viser ham to personer som kommer til å dø i løpet av kort tid. Den ene en ung mann som tar selvmord og den andre en ung kvinne som blir drept. Det kommer frem at Goodrich er en såkalt budbringer av døden og nå har han altså kommet til Nathan. Dette får Nathan til å tenke tilbake på sin barndom, sin kjærlighet til Mallory og til savnet av sønnen Sean som døde i krybbedød. Umiddelbart setter han livet på vent og reiser vestover for å møte sin ekskone og skape en verdig avslutning med henne og datteren (uten at de får vite at Nathan snart skal dø). Også hennes foreldre invikles i historien og Nathan påtar seg skylden for en stor ulykke som rammer svigerfaren fordi han tross alt skal dø snart og ønsker at Mallory og Bonnie skal tro det beste om sin far/bestefar.

Siden tidenes morgen har 80 milliarder mennesker før oss levd, bygget byer, skrevet bøker og musikk. Vi er ikke flere enn seks milliarder levende i dag. Våre døde er nesten 14 ganger så mange som oss. De råtner og går i oppløsning under føttene våre og i hodene våre. De gjennomsyrer jorden og maten vår. Noen av dem savner vi. 
s. 129

Dette er en historie som veksler litt mellom fortid og fremtid, men på en rolig avabalansert måte som gjør at man hele tiden klarer å følge med, og man får et virkelig godt bilde av Nathan som person. Til tross for den underliggende trusselen om død er dette ikke bare en trist bok, men en bok om sterk kjærlighet til de man elsker, men kanskje har glidd litt fra, helt uten grunn. Det er også en bok om selvrenselse, om at man er vár sin fortid og hvordan den har formet vedkommende.

Slutten overrasket meg litt, men bare et kort øyeblikk. Det går naturligvis ikke slik man tror og får inntrykk av gjennom de første nærmere 300 sidene, men leseren er allikevel forberedt på at det kommer til å skje et vendepunkt for Nathan. Og akkurat dette vendepunktet er så godt beskrevet at jeg har nesten lyst til å skrive et sitat på det her, men jeg skal ikke gjøre det for å unngå å røpe noe (De to siste avsnittene på side 302 for de som måtte være interessert). Terningkast 4  
Utgitt: 2011
Forlag: Pantagruel
Sider: 307
ISBN: 9788279004653

1 kommentar:

astridterese sa...

Denne falt jeg sånn for at jeg tenker jeg kommer til å lese den en gang til. En flott historie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...