18.01.2012

CeeCee Honeycutts reddende engler av Beth Hoffman


 "Tolv år gamle CeeCee Honeycutt har brukt mesteparten av livet på å ta seg av sin psykotiske mor, Camille - en tidligere skjønnhetsdronning som aldri klarer å få fortiden ut av hodet, og som er blitt hele byens klovn. Da Camille en dag blir truffet av en lastebil, er CeeCee med ett alene i verden. Da er det at Tootie Caldwell, CeeCees ukjente grandtante, kommer CeeCee til unnsetning. I sin gamle Vintage Packard Cabriolet tar Tootie CeeCee med til Savannah, Georgia, og en verden av omsorg, velstand og eksentriske sørstatskvinner."


 Dette er en historie full av varme og kjærlighet, akkurat som stedet den finner sted i, nemlig sørstatene i Amerika. Jeg er svak for historier derfra og drømmen hadde vært å virkelig få dra dit og oppleve den gjestmildheten og åpenheten man får inntrykk av gjennom slike romaner.

På mange måter minner den om boken Bienes hemmelige liv av Sue Monk Kidd; veslevoksen jente som vokser opp under vanskelige/triste omstendigheter og mister moren sin, for deretter å komme til sørstatene hvor hun møter flere morsfigurer som overøser henne med kjærlighet. Og jeg liker det! Til tross for CeeCees mange triste minner og tanker, så er dette en feelgood-bok. Den er full av eksentriske kvinneskikkelser og lun humor:

- Gi deg da, Violene, sa hun med et snøft og ga henne hånden på nytt. - Det er over. Nå har vi endelig renset opp i tyve år med dårlig karma. Jeg kjenner meg lutret. Dette har vært et åndelig klyster."
s. 347
- Det [anm.: bokmerket] er meget gammelt. Jeg vil tro det er laget i 1880-årene.
- Det er jeg også, sa fru Odell og lo.
s. 311


 og en fin porsjon med kloke ord og vendinger:

En av de første gangene jeg var på besøk hos fru Goodpepper, pekte hun på en kameliabusk hun hadde i hagen, og fortalte at den ikke kunne overleve nord for Macon-Dixon-linjen. Hun sa at alle kameliaer måtte ha varme for å trives og blomstre. Nå lurte jeg på om moren min, Camille Sugarbaker Honeycutt, hadde vært som blomsten hun var oppkalt etter. Kunne det være sånn at da far rev henne opp fra den varme jorden i Georgia og kjørte henne til Ohio, så begynte hun å visne?
s. 312-313
Det er måten vi lever på, med de sår vi får her i livet, som gir oss styrke og skjønnhet.
s. 352

Dette er en bok jeg trygt kan anbefale videre, og spesielt som avslappende lektyre i en hektisk hverdag. Det går fort å lese den, både fordi språket er enkelt, men også fordi det er en interessant historie som man stadig vil høre mer av.

Definitivt en god start på leseåret 2012!

Terningkast 5  
Utgitt: 2011
Forlag: Gyldendal
Sider: 357
ISBN: 9788205418004

2 kommentarer:

Beathe sa...

veldig fin omtale:-)Denne boken har jeg på ønskelisten min.

astridterese sa...

Fin omtale! Jeg falt helt pladask for denne boken og synes den forteller om Cee Cee og tanten hennes på en så fin måte. Og så blir jeg litt sjarmert av hele Sør-stats pakken :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...