09.10.2011

Mot av div. forfattere - Bokbloggturné


"Hva er mot? Når viser du mot? Hva er du mot? Hvem er du mot? Hvem er mot deg?
Ni av Norges beste ungdomsbokforfattere fikk kodeordet MOT, og her er resultatet."


I denne bokbloggturnéen er det en novellesamling ved navn Mot som står for tur. Alle har en assosiasjon eller flere til dette ordet, og nettopp dette brede perspektivet får forfatterne frem i denne samlingen. Historiene handler om en ung gutt som plutselig gjør noe uventet og får en klassekamerat til å ta skylden, for deretter å vise mot ved å få frem sannheten om at det er han selv som er skyldig, om en ung jente som prøver å være tøff og blir møtt med en fordom som hun ikke kan finne seg i og dermed konfronterer avsenderen. De handler om unge mennesker som viser mot ved å stå frem som den de er og ved å stå opp for en man så vidt har begynt å bli kjent med.

Det som var litt morsomt med denne samlingen var at flere av de mannlige forfatterne har valgt å skrive historien fra en jentes synspunkt, og omvendt; at flere kvinnelige forfattere velger å fortelle historien fra en gutts perspektiv. Og det fungerer utmerket! Samtlige noveller er gode, men som flere av de andre bokbloggerne må jeg trekke frem novellen "Det blir mellom oss" som en favoritt. I tillegg synes jeg "666" veldig godt viser at vi ikke trenger å godta det noen sier om oss, og at det ikke er noe galt i å stå opp for seg selv. "Same kva som hender" er en novelle jeg føler litt ambivalens til. Den var ikke spesielt god i seg selv, men man kan jo ikke la være å bli litt sjarmert av hovedpersonen Aron; tøffing på utsiden, men akk så myk på innsiden. Novellen "I vinduet" som er skrevet av den trolig mest profilerte forfatteren av alle som har bidratt til samlingen - Harald Rosenløw Eeg - likte jeg veldig godt måten han skriver på, språket han skriver med stemningen den gir meg. Men historien fikk jeg desverre ikke så mye ut av.

Her finner man en fin blanding av nynorsk og bokmål, av hovedpersoner som både gutter og jenter kan kjenne seg igjen i, enten man er 13 eller 18. Eller 26 :) Jeg tror dette er en god novellesamling å anbefale til barn og unge som ønsker å lese mer innen denne sjangeren. Her får de nemlig en smakebit av flere forfattere og de aller fleste vil kunne kjenne seg igjen i en eller flere av novellene.


Terningkast 4
Utgitt: 2011
Forlag: CappelenDamm
Sider: 112
ISBN: 9788202362102


For å lese de andres anmeldelser av denne novellesamlingen 
kan du klikke deg inn på bloggene deres:

Tirsdag: Elliken
Onsdag: Ungdomsboka
Torsdag: Lena
Fredag: Marielle
Lørdag: Askeladden


For mer informasjon om Bokbloggturnéen kan du følge den via Facebook eller på Bokbloggturnéens nettsider.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...