05.09.2010

Vildängel av Lina Forss


"Hon heter Anna Maria, men kallas för Timotej efter ängen hon blev till på. Timotej växer upp i en stormig överklassfamilj i 70-talets Stockholm, men när pappa Caesar och mamma Jenny går skilda vägar tvingas Timotej och hennes bror Fredrik pendla mellan två vitt skilda världar: från grå radhusvardag till glamoröst jetsetliv. Men runt hörnet lurar sorgen och trots alla pengar och privilegier står familjen maktlös när mamma Jenny drabbas av den fruktansvärda sjukdomen?"
(capris.no)

Vildängel er den første - og delvis selvbiografiske - romanen i en trilogi om den unge jenta Timotej, skrevet av Lina Forss. Vi møter hovedpersonen på 70-tallet som en del av en høyerestående familie i Stockholm. Idyllen viser seg derimot å slå sprekker litt etter litt. Foreldrene Cesar og Jenny skilles, og sammen med sin bror pendler hun mellom rikmannslivet til faren og det mer middelmådige livet til moren. Etterhvert bryter hun opp, flytter til London og lever et liv som hun ikke vet om hun er tilfreds med. Den største skyen på Timotejs himmel lusker rett rundt hjørnet; moren har kreft.

Språket står i stil med historien, og ikke minst hovedpersonen. Det er klart og tydelig, og det er flyktig og utålmodig. Dette er med på sette rett stemning. Den bærer preg av humor så vel som  alvor, og karakterene er gode. Jeg skulle dog gjerne hatt litt mer innblikk i hennes bror Fredrik.

Lina Forss lar oss ikke få et direkte innblikk i livet til de velstående i vårt samfunn, men viser oss de menneskelige sidene ved dem. Champagnen er absolutt tilstede, men det er også de hverdagslige problemene. Enkelte partier blir litt for kjedelige, men heldigvis går det ikke lenge til Timotej igjen er på høyden.

Det er helt klart fristende å lese de frittstående fortsettelsene Hallonbäcken og Anagram.

Terningkast 4
Utgitt: 2008
Forlag: Månpocket
Sider: 350
ISBN: 9789170016370

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...