13.07.2010

Domino av Iselin C. Hermann


"I boka møter vi en rekke personer som bor i samme område av Paris: kirurgen Zephyr og hans vakre og reserverte kone Marion, forfatteren Toqué som nylig har fått et barn med elskerinnen Rose, sykepleieren Eric og fotografen Sabatine som har forlatt mann og barn for en gift mann."
(bokkilden.no)


Dette er en bok om kjærlighet, om enn noe annerledes enn en typisk kjærlighetsroman. Den handler om trofasthet og utroskap, og om konsekvenser av disse måtene å leve på. Alle hovedpersonene har noe å skjule, men det er en person som spiller en større rolle enn de andre i dette sammensuriumet.

Språket er av veldig god kvalitet uten at det blir for profesjonelt. Det er muntlig og personlig, men likevel litt hevet over den vanlige muntlige tonen man ofte kan finne i samtidsromaner. Og så er forfatteren flink til å skildre miljøer (hvilket sted i denne verden passer det bedre å plassere en kjærlighetshistorie enn i Paris?), tanker, relasjoner og allmenngyldig kunnskap.

Det er rått, fordi en jernbanestasjon er midlertidighet i stål, rastløshet og jern. Avskjed revet over som leddbånd. I realiteten, og togtrafikk er ikke annet, i realiteten er jernbanestasjoner bare et sted for oppbrudd og ankomster og siden forstand knapt et sted, fordi de to tingene opphever hverandre.
s. 114
Romanen har mange gode gullkorn, spesielt om kjærlighet og relasjoner:
Og for det andre er utsagnet "i like måte" en tom frase, en likegyldighet, en gratis talemåte som burde være forbudt på alle språk. Særlig kjærlighetens.
s. 170
[...] å løse et hjerteproblem med hjernen, svarer ikke det til å skru i en skrue med en hammer eller løse en ligning med en russisk-arabisk ordbok?
s. 241

Romanen var ikke slik jeg trodde den kom til å være utifra omtalen på bokomslaget, og når hemmeligheten blir avslørt for leseren er ikke resten av historien like fengende og overraskende som tidligere, desverre. Allikevel synes jeg den fortjener en brukbare karakter p.g.a. språket og skildringene.

Terningkast 4

Utgitt: 2008
Forlag: Tiden
Sider: 294
ISBN: 9788210050411

2 kommentarer:

Carina sa...

Nå angrer jeg på at jeg ikke kjøpte denne da den var på Mamut-salget :/

Groskro sa...

Denne boken har jeg aldri hørt om. Men jeg er spent på hva du synes om Senor Peregrino. Den boken har jeg kjøpt til jeg skal gå Rondane på langs i neste uke.

Sv: Bienes hemmelige liv var en fantastisk leseopplevelse. Likte den veldig godt :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...