11.05.2010

Eg elska ho av Anna Gavalda

"Fordi ho er ulykkeleg, bestemmer svigerfaren seg for å ta henne med på landet. Fordi ho ikkje vil ete, bestemmer han seg for å lage mat til henne. Fordi ho ikkje sluttar å gråte, går han i kjellaren etter ei flaske god vin. Det blir seint og tid for oppbrot. Men dei blir sitjande. Han begynner å snakke. For første gong fortel han nokon om seg sjølv, om livet sitt, om ho han ikkje kunne få."
(Bokkilden.no)Anna Gavalda. Rost opp i skyene for samtlige av sine romaner. For språket. For historiene. Jeg derimot, er skuffet. Eg elska ho var mitt første møte med Gavalda, og jeg er ikke helt overbevist ennå.

Det gikk lynraskt å lese denne boka (jeg må nok ta med meg noe tyngre, elleri det minste lengre, på neste nattevakt...) og jeg har forståelse for at språket har fått mye positiv omtale. Det finnes noen gullkorn jeg må oppbevare for fremtiden:

Eg hadde lyst på ein sigarett. Det var idiotisk, eg hadde slutta å røykje for mange år sia. Men, men, er ikkje det typisk livet ... Her viser du enorm viljestyrke, og så, ein vintermorgon bestemmer du deg for å gå fire kilometer i kulden for å kjøpe deg ein pakke røyk, eller du elskar ein mann, de lagar to barn saman og så, ein vintermorgon får du høyre at han skal gå sin veg fordi han elskar ei anna. Ikkje nok med det, han er forvirra, han har tatt feil.

Som på telefon: "Orsak, det var visst feil nummer."
Heilt i orden, heilt i orden.

(s. 31)

[...]ho gav etter, men ho gav seg ikkje over. Der låg heile forskjellen.
(s. 107)

Det er alltid dei som blir forlatne ein snakkar om, og kor trist det er for dei, men har du nokon gong tenkt på sorga til dei som må forlate?
(s. 67)

Men dialogen mellom Chloé og svigerfaren Pierre virker litt kunstig for meg. Og historien som svigerfaren forteller er også tidvis kjedelig, og jeg tok meg selv i å bare skumlese enkelte av avsnittene. Desverre. Så den positive opplevelsen jeg hadde i løpet av de første 50 sidene ble etterhvert gradvis jenket ned til noe som bare er litt over middels. Jeg vil vite mer om Adrien, om Chloé og Adriens forhold. Mer om Suzanne, og Pierres forhold til henne.

Jeg lar meg allikevel friste til å lese Saman er ein mindre aleine på et senere tidspunkt.
Terningkast 4
Utgitt: 2008
Forlag: Bokklubben
Sider:146
ISBN: 9788252568363

3 kommentarer:

Anaruh sa...

Takk for koselig kommentar! Jeg ligger litt etter på blogglseing, men stikker innom her med ujevne mellomrom og oppdaterer meg litt. Bloggen din er så koselig, og det er alltid gøy med litt leselisteinspirasjon :D

Ha en fin vår visere!

Anonym sa...

Jeg leste Eg elska ho for noen måneder siden og jeg likte den veldig godt. Gleder meg til å lese Saman er ein mindre åleine, men jeg må bare finne tid til det først...

Fin blogg du har!

Groskro sa...

Jeg leste "Eg elska ho" for noen måneder siden, men den kan ikke sammenlignes med "Saman er ein mindre aleine", for den er bare strålende! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...