28.10.2009

The No. 1 Ladies' Detective Agency av Alexander McCall Smith


"Har du et problem du ikke kan hanskes med er det lurt å oppsøke Precious Ramotswe, kvinnelig detektiv og med eget byrå. Precious har kanskje ikke helt stuerene metoder, men med sin usedvanlige intuisjon klarer hun å løse oppdragene med å finne igjen bortkomne familiemedlemmer, avsløre utroskap og falske identiteter."
(Kilde: bokkilden.no)Denne serien har jeg hatt på "må lese"-listen min veldig lenge nå, så det var virkelig på tide at jeg valgte å lese første bok. Serien består nemlig av ni bøker om Botswanas eneste kvinnelige detektiv - Precious Ramotswe, eller Mma Ramotswe om du vil.

I denne første boken år vi høre litt om hennes oppvekst, om den ulykkelige kjærligheten og savnet av faren som hun hadde et veldig nært og godt forhold til. Hennes fortid har gjort henne til den hun er i dag, og det er ikke en liten forsiktig dame vi har med å gjøre. Mma Ramotswe er stor i omkrets og stor i hjertet. Hun åpner Botswanas eneste kvinnelige detektivbyrå og bruker utradisjonelle måter for å finne ut av oppdragen hun får fra sine klienter. Det være seg en sak hvor en mann mistenkes for utroskap eller en sak hvor en høytstående mann mistenkes for å ha noe med et drap å gjøre.

Tonen er lett, og det er ikke til å unngå at man humrer litt for seg selv når man leser.

She stopped. It was time to take the pumpkin out of the pot and eat it. In the final analysis, that was what solved these big problems of life. You could think and think and get nowhere, but you still had to eat your pumpkin. That brought you down to earth. That gave you a reason for going on. Pumpkin.
(s.84)

Hovedpersonen er original, og beskrivelsene av det afrikanske landskapet får meg til å lengte sydover, selv om forfatteren også får meg til å tenke på hvor godt det er å bo i lille Norge.
But why should I want to go to Zululand? Why should I ever want anything but to live in Botswana, and to marry a Tswana girl? I said to him that Zululand sounded fine, but that every man has a map in his heart of his country and that the heart will never allow you to forget this map.
(s. 16)
Dette er en type krim jeg kan like! Nå er det bare å bestille hjem de resterende 8 bøkene ;)

Terningkast 5

Utgitt: 2003
Forlag: Abacus
Sider: 250
ISBN: 9780349116754

4 kommentarer:

Lotte sa...

Hmm, kanskje jeg burde overgi meg og forsøke meg på disse bøkene? Det er så mange som har anbefalt dem, men de fenger meg bare ikke når jeg leser bakpå boken! ;)

Knirk sa...

Ja, jeg likte disse bøkene veldig godt, men innrømmer at jeg gikk litt lei etterhvert.

Stine Marie sa...

Lo: Kan anbefale den hvis du vil ha en lettlest bok med litt humor :)

Knirk: Kan tenke meg at det er fullt mulig å gå litt lei etterhvert, men det får lbir når den tid kommer :)

Anonym sa...

Hva tror du McCall Smith vil fortelle oss om Botswana? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...