10.10.2008

Brøkdelen av et sekund av Inger Johanne Østensjø

"Boken er en beretning om hvordan det er å være pårørende til en sterkt hodeskadet pasient. I 1998 kolliderer 22 år gamle Stian front mot front i Sveio i Nordland, og det konstateres hjerneskade. Boken bygger på familiens dagboknotater, og beskriver kampen mot nevrologer og eksperter som mente at sykehjem var eneste utvei. I dag fungerer han nesten optimalt."
(kilde: bokkilden.no)


Vi hadde besøk av Inger Johanne Østensjø på skolen for et år/halvannet siden, og da fortalte hun om historien til sønnen Stian. Jeg setter veldig stor pris på når pasienter og pårørende kommer på skolen, og vi har tidligere hatt besøk av bl.a. Ingrid Wiggen og Raymond. Østensjø fortalte at hun hadde skrevet en bok, og den har derfor vært på leselista mi siden den gang. Nå har jeg endelig fått lest den :)

Mye av historien husker jeg fra forelesningen, men den er fortsatt veldig gripende. Det er gull verdt for helsepersonell å lese slike historier fra virkeligheten synes jeg. Det er positivt å få vite hva pasient og pårørende tenker om situasjonen, hvordan de opplever en krise og hvordan de opplever å bli ivaretatt. "Vi blir nokså fortvilte, forbannet også på legens oppførsel som bare forlater oss med alle våre ubesvarte spørsmål" (side 25.)

Familien til Stian spiller kjent musikk for ham, klapper på ham, holder i hånda og bøyer på armer og bein, og jeg synes det er spennede å lese om hvordan slik stimulering kan virke på pasienter med sterke hodeskader. Tror man som lege og sykepleier ofte er litt for mye opptatt av det medisinske aspektet, og får dårlige til å ta i bruk slike relativt enkle grep.

Boken har et veledig lettlest språk, men jeg føler at forfatteren forklarer begrep litt for ofte. F.eks. står det på side 22: "... er blitt klargjort for respirator (pustemaskin)..." og på side 23 står de "Ultralyd (moderne røntgenmetode) av mageområdet, abdomen, viser at den er fin." Både ultralyd og respirator er noe de fleste kjenner til selv om man ikke er kjent innen sykehusterminologien (forfatteren er intensivsykepleier), og abdomen tror jeg også mange vet hva betyr. Videre i boken forklarer hun "den første fasen" som akuttfasen, "bevisstløs" som komatøs osv. Så det virker litt fordummende på en måte. Hun burde rett og slett valgt å bruke enten de medisinske termene eller de som hvermannsen kjenner.

Ble litt skuffet over boken, men det kan ha noe med at jeg kjente historien fra før av og har hørt den fortalt på en litt annen måte enn her.


Terningkast:


Utgitt: 2006
Forlag: Vormedal Forlag
Sider: 139
ISBN: 9788299613095

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...