12.05.2009

Spinalonga - de spetälskas ö av Arne Sundelin


"Klippön Spinalonga ligger utanför Kretas kust. Här fanns ända fram till 1950-talets slut en koloni dit spetälska tvångsförflyttas och tvingas leva ett liv i yttersta fattigdom. Apostolis är tio år när han första gången får följa med sin far ut till ön. Pappan arbetar med att leverera ved till ön och nu ska Apostolis ta över den sysslan. Mötet med de utstötta blir livsavgörande för honom. Spinalonga handlar inte bara om de spelälska utan om alla människor som stöts ut ur gemenskapen med oss andra."
(Kilde: capris.no)


Bergen har jo et eget lepramusem - St. Jørgens Hospital - som jeg har besøkt, og det er noe ved historien til de leprarammede som er veldig spennende. Kanskje har det noe å gjøre med at de ble utstøtt og sett ned på til de grader. Derfor var det klart jeg måtte gå til anskaffelse av denne svenske boken.

Man får en del fakta om lepra/spedalskhet og opprinnelsen til øya Spinalonga, og dette er ikke en typisk skjønnlitterær bok i mine øyne, selv om den stort sett er skrevet som en roman. Man blir kjent med mange ulike mennesker som enten lider av spedalskhet eller har mye kontakt med de spedalske. Man får høre om kjærlighet, død, lengsel, sorg, familier og alt som hører til.

Så veldig overveldende er historiene ikke, og språket er greit nok, men heller ikke noe mer enn det.

Øya av Victoria Hislop handler visstnok også om Spinalonga, og den har jeg tenkt å lese i sommer. Gleder meg til det :)

Terningkast 3

Utgitt: 2005
Forlag: En bok för alle
Sider: 250
ISBN: 9789172214224

2 kommentarer:

Line sa...

I alle dager, tenkte jeg. Dette så jo svært kjent ut. Men så skjønte jeg hvorfor - jeg har lest The Island av Victoria Hislop. Og den kan jeg anbefale!

Ladybug sa...

Jeg må ærlig si at jeg var litt usikker på hva spedalskhet egentlig var, så jeg måtte ta en runde på google. Det eneste inntrykket jeg har av spedalske er fra gamle filmer, det er vel delvis riktig men ikke helt(ikke noe informasjon om hva det egnetlig ville si å være spedalsk, bare at alle friske fryktet å bli smittet).

Nå har jeg blant annet lært at Bergen var et internasjonalt sentrum for lepraforskning.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...