21.04.2014

Hvite ravner av Christer Mjåset

"Mathias er alene på nattevakt da pasienten blir trillet inn på mottaket. De uerfarne kirurghendene hans dirrer. Den unge mannen på båren har alvorlige hodeskader, og kommer til å dø hvis han ikke opereres. Mathias må vise hva han virkelig er laget av, og dermed sikre seg en av de tre nye stillingene ved Nevrokirurgen."

Det å være assistentlege på en sengepost er ikke bare bare, men heldigvis tror jeg det er sjelden at det er så nervepirrende som i denne romanen av Christer Mjåset! Her møter vi nemlig tre assistentleger som kjemper kampen om å sikre seg en fast stilling ved nevrokirurgisk avdeling på Haukeland Universitetssykehus, og hver av dem har sin mørke side som ikke er helt forenlig med et ærlig legeyrke. Det dreier seg som utroskap, juks med tall i forsknings øyemed, vold, overdoser og relasjoner som går langt over streken. Og selvsagt det velkjente hierarkiet.

Dette er en lettlest bok som holdt på interessen hele veien fordi det stadig skjer noe nytt, men heldigvis uten at det blir for mye av det gode og dermed vanskelig å følge den røde tråden. Alt som skjer er nok ikke like realistisk, men det skal man jo heller ikke forvente av nettopp fiksjon.

Innimellom glimtet forfatteren til med humoristiske og sarkastiske utsagn som fikk meg til å trekke på smilebåndet, og språket var generelt sett enkelt og underholdende. Karakterene er godt beskrevet og stort sett troverdige. Hver av de tre hovedpersonene, pluss et par bikarakterer forteller historien i hver sine kapitler og dette synes jeg stort sett alltid er en styrke - også i denne romanen. Det gjør ikke bare at vi får kjennskap til flere sider av samme sak, men også disse personenens tanker og følelser.

Romanen minner på en måte om Legen som visste for mye av samme forfatter, og selv om begge romanene er gode og underholdende, så foretrekker jeg nok novellestilen til Mjåset, fremfor romanstilen. Slik som Verdens eldste mann er død, eller ennå bedre En dans der veien slutter.

Terningkast 5

Utgitt: 2012
Forlag: Gyldendal

Sider: 343
ISBN:
9788205401075

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...