24.09.2012

Kjære Miss Nina Simone av Tor Fretheim - Bokbloggturné


"Laptopen er åpen. Simon skriver: Kjære Miss Nina Simone ...Hvor Simon skal, eller hva som har hendt blir langsomt avdekket. Det har skjedd en forbrytelse. Simons mor er drept. Faren blir anklaget for mordet. Kjenner vi egentlig de som skulle være aller nærmest?"


Først av alt: litt stemning!Simon er 18 år og bor sammen med moren og faren sin. Utad opplever naboene den lille familien som litt innesluttede, men pene og kultiverte mennesker. Stadig vekk spilles Nina Simones sanger på full guffe fra soverommet, men naboene klager ikke, og Simon (som er oppkalt etter nettopp Nina Simone) prøver så godt han kan å overhøre det hele.

Jeg holdt meg for ørene, stakk fingrene inn slik at det til slutt gjorde vondt. Likevel hørte jeg stemmen din. Hes og rå. [...] Mamma og pappa skrudde alltid på full styrke. De kunne aldri få det høyt nok. De skrek til hverandre, og jeg trodde at naboene ville komme og avbryte dem. Det kom aldri noen. Om noen hadde ringt på døren, hadde vi likevel ikke kunnet høre det.
s. 25
En dag kommer ikke moren hjem etter en korleir. Faren sier at hun nok kommer hjem snart og dysser ned det hele, men Simon kjenner at noe ikke er helt som det skal. Han jobber i en kiosk og en dag dukker det opp en mann fra koret til moren foran skranken. Og på forsidene av avisene dukker det plutselig opp en foruroligende historie.

Og det var i avisen jeg fikk vite hva som skjedde.
Eller det de trodde hadde skjedd.
Det stod mye mer i avisene enn det som politiet sa til meg.
s. 104
Den triste, men spennende historien fortelles av Simon og er adressert som et brev til sangerinnen Nina Simone. Han sitter på nattoget, på vei til et forløpig ukjent sted, og om han flykter fra eller til noe får ikke leseren vite før på slutten. 

Dette er en ungdomsroman som trygt kan anbefales også til et voksent publikum. Den er lettlest, selv om historien er ganske voksen, og det er mange gullkorn i denne boka. Forfatteren har virkelig klart å skape en intens og urovekkende stemning med ordene sine. Han sier så mye, med så få ord:

De dyttet meg inntil veggen.
Det gjorde ikke vondt.
Ikke i kroppen.
s. 101

Jeg er veldig nysgjerrig på resten av Tor Fretheims forfatterskap!


Terningkast 5
Utgitt: 2012
Forlag: Cappelen Damm
Sider:129
ISBN: 9788202384012


Følg fortsettelsen av bokbloggturnéen for denne boka hos Carolines verden i morgen! Deretter kan du lese anmeldelser fortløpende hos Så rart, Enda ein bokblogg, Secret privilege, Elins book and movie world og Betraktninger.


For mer informasjon om Bokbloggturnéen kan du følge den via Facebook 

5 kommentarer:

Askeladden sa...

Jeg har vært litt nysgjerrig på boka før. Men no er den ført opp på leselista mi for den virke såååå bra og spennende:). Du hadde skreve en kjempefin bokomtale:)

Stine Marie sa...

Takk, Askeladden! Følte at anmeldelsen ble litt rotete, men da fikk jeg vel frem det viktigste da; at den er dfinitivt verdt å lese :)

aariho sa...

Fin anmeldelse av boka. Denne høres ut til å være noe jeg vil anbefale mine barnebarn.

astridterese sa...

Det var en fin omtale. Jeg er veldig glad i Tor Fretheim sine bøker og synes han har en nydelig måte å skrive om vanskelige ting på. Ser frem til å lese denne boken!

Elin sa...

Jeg leste den for ikke så alt for lenge siden, en bok som virkelig er verdt å få med seg:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...