23.06.2012

Før jeg sovner av S. J. Watson


 "Boken tar oss med inn i en verden som tvinger deg til å oppleve hvordan det ville være å miste hukommelsen hver kveld når du sovner, for så å våkne neste dag uten et eneste minne verken om dagen i går eller fortiden. Du husker ikke hva du heter, hvem du er, eller menneskene rundt deg. Du kjenner ikke mannen du våkner opp ved siden av hver morgen. Den fremmede sier han er mannen din. Snakker han sant? Og kan du stole på ham?"

Denne romanen er kategorisert som en krimroman, men du kan ikke forvente deg en typisk krimroman med politi/etterforsker og morder/tyv/etc. Vi får høre historien gjennom Christine, offeret, og politi/etterforskere er ikke inne i bildet i det hele tatt. En spennende vri for en som ikke er så glad i de typiske krimromanene!

Christine våkner opp en morgen og tror hun har vært til sengs med den eldre mannen som ligger i senga ved siden av henne. Hun vet ikke hvor hun befinner seg, men antar at det er hjemme hos denne mannen siden hun ser morgenkåpen og tøflene som må tilhøre kona hans. Hun sniker seg ut på toalettet og blir møtt av et speilbilde som slett ikke stemmer overens med hennes forventninger. I speilet ser hun en voksen dame i slutten av 40-årene.

Christine har mistet hukommelsen og må hver dag begynne livet på nytt. Mannen i sengen er hennes ektemann og forteller henne hver morgen om ulykken som gjorde at hun sliter med hukommelsen, han forteller om sønnen Adam som er død, om bestevenninnen som har flyttet til New Zealand og alle andre viktige detaljer. Men plutselig blir hun kontaktet av en lege som ønsker å hjelpe henne med å forbedre hukommelsen ved å bl.a. skrive en dagbok. Christine velger å stole på ham og møter ham bak ektemannens rygg. Ved hjelp av dagboken begynner hun etterhvert å huske små glimt fra fortiden, og det viser seg snart at ektemannen hennes slett ikke har fortalt den hele og fulle sannheten.

Dette er en spennende roman som holder på leseren til tross for en god del gjentagelser (de oppleves som nokså essensielle for historien, i og med at Christine hver dag må gjenta sin egen historie). På en måte er historien forutsigbar - i den forstand at man skjønner at ektemannen skjuler noe - men den får også en litt annen avslutning enn jeg ville forutsett tidlig i historien. Når det nærmer seg slutten skjønner man dog hva som er den store hemmeligheten.

Alt i alt en god bok som får en sterk firer på terningen, og jeg leser gjerne mer av denne forfatteren!


Terningkast 4
Utgitt: 2012
Forlag: Bazar
Sider:348
ISBN: 9788280873620

4 kommentarer:

Anette sa...

Flott bokanmeldelse, jeg likte også denne boken veldig godt :)

Birthe sa...

Det er sjeldent jeg leser krim, men denne virker veldig spennende. Spesielt det at den har en annerledes vri fra de tradisjonelle krimromanene :)

Anaruh sa...

Gratulerer så masse med familiens nyeste tilskudd! Kose dere masse! Klemmer fra meg

Lotte sa...

Gratulerer så mye med baby, Stine! Kos deg masse i den litt slitsomme tiden som kommer :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...