25.12.2011

52 noveller: Hjem for å bære senger av Levi Henriksen

I denne novellen får vi høre historien om hvordan hovedpersonen møtte sine elskede kone Selma den gangen i 1943 at han var i Alaska som tømmerhogger. Om at de giftet seg, og fikk to barn som nå har rukket å bli 59 og 60 år. Vi får høre historien om det storslåtte kanadiske landskapet, og om hvordan en ferietur til Norge ble til en livslang tur hvor de aldri vendte tilbake. Denne kvelden ligger mannen og tenker på dette, og hvordan livet, og den kvinnen han alltid har elsket så høyt, har forandret seg med årene.

Livet har ikke behandlet oss dårlig i Norge, og jeg tror ikke vi hadde fått det noe bedre i Alaska, men annerledes. Det var mer farge, mer smak, mer lukt da vi startet livet vårt sammen. Alaska var stedet der vi var unge, Norge er der vi skal dø.
s. 201
En vemodig historie om en mann i 80-årene (?) med et siste ønske denne natten før julaften. Det får leseren virkelig til å sette pris på nåtiden og det livet man er i ferd med å skape seg. Kona lider en skjebne som ikke gjør godt for noen. Spesielt familien, som står henne nærmeste, blir berørt.

Det er ingen tvil om at denne novellesamlingen inneholder flest noveller med et trist preg, og jeg kunne ønske meg noen med litt mer glede i nå i førjulstida, men for all del! Det er en god samling som virkelig gir en verdig slutt på leseåret 2011.


Novelle: 49/52
Hentet fra: Hjem til jul av Levi Henriksen
Flere av mine novelleanmeldelser finner du her,
og novelleanmeldelser fra andre deltakere i utfordringen finner du her

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...