14.08.2011

52 noveller: Flyttebro av Alice Munro

Flyttebro handler om Jinny som er kreftsyk og hennes mann Neal. Jinny har nettopp vært hos en kreftspesialist og fått sin prognose, og venter på en anledning til å fortelle ektemannen om det. Han kommer og henter henne utenfor sykehuset, men med seg i bilen har han en ung jente som skal bo og jobbe som hushjelp o.l. hos dem for å avlaste litt. De skal bare innom hennes søsters arbeidssted og hente noen sko, men søsteren har glemt skoene, så de ender med å kjøre til foreldrenes hus hvor skoene ligger. Jinny er sliten og ønsker ikke å være med inn og få seg litt mat og drikke, så hun blir sittene i bilen mens Neal blir med den unge jenta og hennes foreldre inn. Mens hun sitter og venter dukker plutselig sønnen i huset opp og de to kommer i prat. Han tilbyr seg å kjøre henne hjem i hennes bil, og slik blir det.

De tok jo feil, alle sammen. Hun var verken feig eller medgjørlig eller ren eller et naturbarn.
Og etter et menneskes død - da var det selvsagt ikke annet igjen av personen enn andre menneskers feiloppfatninger.
s. 77
Neal virker som en fyr med betinget sympati overfor sin kone. Han oppfører seg litt trassig og uoppmerksom i og med at han tross alt vet at kona har vært hos en kreftspesialist for å få sin prognose. Han vet ikke om hun har fått en positiv eller negativ beskjed, men det ser det ut til at han skyver under et teppe. Jinnys møte med den unge gutten gjør at hun kan slippe seg litt fri og kjenne på de virkelige følelsene.

Nok en gang er det kvinnen i novellen som får sympatien, og mannen som oppleves som et håpløst tilfelle. Kvinneskikkelsen og den unge gutten virker så troverdige i sine karakterer, mens et forhåpentligvis ikke finnes så mange mannfolk som Neal. Kanskje er han god på bunn, men man skal ikke ha en betinget kjærlighet til den man elsker.

Munro har gjort det igjen; en novelle som bør leses og kjennes.


Novelle: 25/52
Hentet fra: Novellesamlingen Uvennskap, vennskap, forelskelse, forlovelse, ekteskap av Alice Munro
Flere av mine novelleanmeldelser finner du her,
og novelleanmeldelser fra andre deltakere i utfordringen finner du her

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...