15.05.2010

Lesevaner

Et par spørsmål som sirkulerer rundt på diverse blogger. Og jeg kan jo ikke være noe dårligere! Lister er jo min ting! ;)

Som leser er jeg: Nokså lett å tilfredsstille tror jeg, ihvertfall så lenge jeg leser bøker innen sjangre jeg liker. Men jeg sier stopp hvis boka ikke fenger etter ca. 100 sider. Da lar jeg den ligge, og prøver kanskje igjen senere. Kanskje. Ellers er jeg glad i gode skildringer av miljø, stemning og personligheter, og kan lese slike passasjer opptil flere ganger før jeg går videre. Og så samler jeg på gullkorn da. Det finnes så mange fine setninger og avsnitt som jeg bare MÅ ta vare på, fordi de fenger meg på en eller annen måte. Og det er naturligvis inspirerende for egen skriving.

Som blogger er jeg: Litt sprikende? Den ene dagen har jeg lyst til å skrive fantastiske bokanmeldelser, mens den neste har jeg mest lyst til å være dyp og tenkende. Sistnevnte får sjelden utløp på denne bloggen, men jeg har en fotoblogg (som jeg prøver å bli flinkere til å bruke) hvor jeg kan få ut litt mer av den tenkende siden, gjennom bilder. Ellers prøver jeg jo å skrive gode bokanmeldelser, men noen ganger jeg litt utålmodig og da er det ikke sikkert boka får den oppmerksomheten den fortjener. Men jeg prøver. Og jeg er jo gal etter lister, så det har blitt noen av de opp igjennom. Og flere blir det helt sikkert. Jeg prøver å kommentere på andres blogger også, for jeg vet hvor kjekt det er å få kommentarer, men det går også litt i bølgedaler. Sånn er livet, og sånn er bloggingen ;)

Sist leste bok: Venstre hånd over høyre skulder av Selma Lønning Arø

Sist kjøpte bok/bøker: Regines bok av Regine Stokke, Tears of the Giraffe av Alexander McCall Smith, De desperates café av Marian Keyes, På øverste hylle/Kaos hos Daisy av Jill Mansell, 100% Barcelona og Sommer på Saltön av Viveca Lärn.

Favoritt(krim)forfatter: Jeg satte krim i parentes siden jeg leser svært lite krim, men hvis jeg MÅ si en så må det nok bli Kim Småge. Og sånn ellers er favorittene (umulig å bare velge én) Per Nilsson, Alice Hoffman, Sue Monk Kidd, Vigdis Hjorth, Niels Fredrik Dahl, Christer Mjåset.. Stopper der selv om jeg sikkert kunne nevnt en drøss med flere.

Jeg leser alt av: (så godt som alt ihvertfall) Vigdis Hjorth, Alice Hoffman, Marian Keyes, Per Nilsson

Jeg leser helst ikke (genre/forfatter): Sci-fi og krim

I hylla for faglitteratur leter jeg etter:
Bøker om alt fra helsejuss og helseetikk til anatomi-/ fysiologi- og patologibøker, oppslagsverk, personlige beretninger (Idas dans, Veien til Karlsvogna, Ung sorg osv). Egentlig det meste som retter seg inn mot sykepleie og helsevesenet.

I tillegg til norsk leser jeg gjerne: Engelsk eller svensk. Nynorsk er også helt greit.

Øverst i min å-lese-stabel ligger akkurat nå: Jeg vet aldri hva som ligger på toppen for det kommer an på humøret når jeg skal velge neste bok, men har en bunke biblioteksbøker av typen personlige betraktninger, så kanskje det blir Kaja av Olav Gunnar Ballo eller Skynd deg å elske av Laila og Henry T. Olsen. Eller hvis jeg trenger litt mer lettlivet litteratur så kan det bli noe chick-lit á la De desperates café av Marian Keyes eller Sommer på Saltön av Viveca Lärn. Skulle jeg falle for en klassiker har jeg både Don Quijote, Albertine-trilogien og Sangen om den røde rubin stående. Men alt avhenger naturligvis av humøret, og når jeg har 60-70 uleste bøker så velge mellom så er det jammen ikke alltid så lett.

Øverst på min bok-ønkeliste akkurat nå:
Den listen er også lang, og jeg er ikke sikker på hva som ligger øverst, men en bok av Anita Shreve hadde gjort seg nå, tror jeg.

På antikvariater leter jeg etter: Jeg er (desverre?) sjelden innom antikvariater og lignende, men når jeg først er innom så leter jeg etter bøker som står på leselista mi, og det kan være så mangt.

1 kommentar:

Løvinnen sa...

du er med på listography.com ja?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...