23.08.2013

Vekten av stillhet av Heather Gudenkauf


 "En fuktig og varm augustmorgen våkner to familier og finner tomme senger på sine døtres soverom. Alle foreldres mareritt utfolder seg, en storstilt politiaksjon, intense etterforskere og det evige spørsmålet om hva som kan ha skjedd dem. Og hvem som står bak."
Capris.no
 
Fra min favorittsjanger til den sjangeren jeg aldri har vært spesielt glad i, men som innimellom tirrer min nysgjerrighet.
 
Calli og nabojenta Petra forsvinner på mystisk vis en sensommermorgen og gjennom stemmene til Calli, Ben - broren til Calli, moren til Calli, Petras far og Sheriffassistent Louis får vi høre hva som skjer denne intense dagen i livene deres, så vel som historier fra fortiden som gjør leseren bedre kjent med hovedpersonene. Jeg synes det fungerer fint at historien blir fortalt fra ulike personer, for hver person har sitt kapittel, så man blir ikke forvirret med bytte av person fra et avsnitt til et annet.

Calli er stum og har vært det etter en traumatisk opplevelse for flere år siden, broren Ben er hennes beste venn og en elskelig bror, mens faren er en voldelig alkoholiker. Moren, Antonia, prøver så godt hun kan å være en god mor, men slites mellom behovet for å være en familie og behovet for å gå fra den aggressive mannen. Selv om samfunnet rundt dem er klar over alkoholproblemene er det ingen som gjør noe med det, og det er heller ikke alt de vet om den lille familien.

Petra er adoptert etter at faren og moren hennes ikke kunne få barn på egenhånd, og det at hun en dag plutselig forsvinner får fram mange såre minner fra fortiden og tanker om fremtiden.

Spenningen ligger litt i dvale i begynnelsen av historien, men følger den klassiske oppskriften med stigende spenningskurve før et stort vendepunkt, og selv om en synder tidlig blir pekt ut for leseren, så er det mange, ikke fullt så tydelige spor som må tas med i betraktningen.
Det jeg likte aller best med denne romanen var ikke krim-delen, men de gode beskrivelsene av Callies familie og deres forhold til hverandre. Det er en trist familiehistorie, men alle familiemedlemmene evner allikevel å se også de gode sidene i sine relasjoner. Og ikke minst minner romanen leseren om at man aldri skal skue hunden på hårene (eller dømme en bok etter omslaget / dømme en bok etter filmen ;) )

Definitivt verdt å få med seg!
Terningkast 5
Utgitt: 2010
Forlag: Vendetta
Sider: 285
ISBN:
9788293059042


Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...