02.11.2009

Tematrio - Filmatiserte bøker

Å filmatisere en bok kan enten bli veldig bra, eller snarere tvert imot. Det går egentlig begge veier, enten man leser boka eller ser filmen først, så er fallhøyden ganske stor. Man kan bli skuffet over ting som ikke er tatt med, eller ting som er forandret. Og skuespillerne ligner kanskje ikke de man får et bilde av når man leser boka. Men det kan også bli en stor suksess! Denne ukens tematrio hos Lyran er altså filmatiserte bøker.

Berätta om tre filmer där du även läst boken/böckerna. Vilken var bäst, boken eller filmen?

1) Bienes hemmelige liv av Sue Monk Kidd - Jeg gjentar meg selv for n'te gang, men denne boken er så utrolig bra! Og det er filmen også! Lily bærer på en vond fortid og store spørsmål om morens liv, og hun skal vise seg å være nærmere svarene enn hun selv tror. Men hos søstrene August, May og June er det mye som skjer og Lily føler seg til tider ensom og skyldig, til tross for all nærheten og kjærligheten som ligger hos de hun omgir seg med.


2) Drageløperen av Khaled Hosseini - Boken er fantastisk, og filmen er også verdt en god sum på terningen. I 1975 prøver 12 år gamle Amir fra Kabul ønsker å vinne den årlige drageturneringen og sin fars anerkjennelse. Amirs venn Hassan lover å hjelpe til. Hassan er tjenerens sønn, og tilhører en mindre ansett folkegruppe. Amir misunner likevel hans naturlige mot, og ikke minst hans plass i farens hjerte. På turneringsdagen skjer det noe katastrofalt som gjør at guttene mister kontakten med hverandre.


3) Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg - Jeg leste boka for noen år siden, og selv om jeg egentlig ikke trodde det var en bok som kom til å fenge meg, så likte jeg den veldig godt. Filmen så jeg forrige måned og den er bra, men ikke så bra som boka. Kort fortalt handler den om Jarle Klepp anno 1989 - upult og på jakt etter et liv. På en klassetur finner han en venn i Helge, og de starter opp et band sammen med Andreas. Han er sammen med Katrine, og fomlende prøver de ut kjærestelivet, mens bandet stadig er midtpunktet i livet. Men så dukker Yngve opp. Han begynner i klassen til Jarle og har ingen andre, så Jarle bestemmer seg for å ta seg litt av han, til tross for at Yngve er den rake motsetningen til det han selv er

4 kommentarer:

Lo sa...

Aaai, jeg må få sett Bienes hemmelige liv snart! Boka var så fin! :)
Når det gjelder de to andre filmene er jeg ikke helt enig. Bøkene var mye bedre enn filmene, særlig Drageløperen skuffet litt. Men Mannen som elsket Yngve er fantastisk morsom, selv om den også er litt forskjellig fra boka (jeg hater desverre det) ;)

Løvinnen sa...

Jeg må dra og kjøpe Biens hemmelige liv på mandag når lønningen kommer.. *må huske*
:-)
Liker forrsten fargene på bloggen din så godt:)
Hva er de 101 tingene du skal gjøre på 1001 dager forresten?

Daisy sa...

Jeg leser svært få bøker - så har ikke lest noen av de du nevner.
Men The Shining av Stephen King vs The Shining av Stanley Kubrick har jeg peiling på! :D (og Da Vinci-koden, men det dropper vi)

Jeg elsker både filmen og boka på hvert sitt hold - de er såpass forskjellige samtidig som de er utrolige!

SV: Mestring er deilig ;D
Jeg syns bøkene er litt vanskelige å forstå enda, men selvsagt - jeg ser poenget med de. De prater bare ikke mitt språk..enda! =D

Daisy

Stine Marie sa...

Lo: Ja, ut å kjøpe filmen! :) Jeg synes i det fleste tilfeller at boka er bedre enn filmene, men Drageløperen innfrir ganske bra i mine øyne. Den er ikke like bra som boka, men jeg fikk mye av den samme følelsen som når jeg leste boka.

Løvinnen: Ja, det må du gjøre! Den er fiiiin! :)
Hyggelig å høre at fargene faller i smak. Har vært inne på å bytte til lilla, siden jeg har lilla-dilla for tiden, men det får bli seinere, tror jeg.
101 ting på 1001 dager kan du lese mer om her hos meg og her hos de som står bak idéen

Daisy: Du leser litt andre sjangere enn meg skjønner jeg, hehe. Stephen King overlater jeg til andre, for filmen Carrie var mer enn nok for meg :p
Man kommer inn i det litt etter litt, og snart er du en racer på det ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...