29.11.2008

Hjulskift av Vigdis Hjorth


"Romanen handler om litteraturprofessoren Louise som treffer bilselgeren Truls på Notodden bluesfestival. De har svært forskjellig bakgrunn og interesser, og selv om ingen av dem ønsker å forandre seg, utvikler det seg et kjærlighetsforhold mellom de to."
(kilde: bokkilden.no)


Når jeg leste Hva er det med mor? i sommer ble jeg skuffet, men jeg har tidligere også lest - og likt veldig godt! - Fordeler og ulemper ved å være til og 17:15 til Tønsberg av Vigdis Hjorth, og hun er nok en av mine norske favorittforfattere. Mamma som ikke leser norsk litteratur går virkelig glipp av noe! Men vi har ganske forskjellig smak, for hun er glad i å lese krim og det er ikke jeg. Med unntak av Kim Småge da - som jeg faktisk skrev særemne om :)

For å starte med det tekniske, så er ikke boken delt inn i kapitler, bare 3 deler, og første del er vel på ca. 170 sider (av 205). Da får jeg litt problemer siden jeg liker å avslutte lesingen ved slutten av et kapittel. Hjulskift er skrevet i lange (flere sider) avsnitt og i korte (2-3 linjer) avsnitt, uten noen bruk av overskrift, nummerering eller kapittel som sagt. Det har vel ikke den store betydningen for historien for jeg synes det flyter ganske greit til tross for at det er litt uvant :p

Vigdis Hjorths fortellerstil gjenkjenner jeg godt i denne boken, og det er minimalt med dialog. Jeg synes en bok kan være minst like gode uten så mye dialoger enn med masse dialog. Dette er en slik bok. I tillegg er det ikke så mye fortelling eller handling i boken, men veldig mye tanker. Louises tanker først og fremst, og Louises tanker om Truls' tanker. Louise er professor i litteraturvitenskap (sånn cirka) og Truls er bilselger. Dette betyr at de på veldig mange måter er veldig forskjellige, og selv om Louise prøver å være veldig åpen så synes jeg hun undergraver Truls litt vel mye til tider.

Det kan bli litt langdrygt å lese enkelte passasjer, og selv om kjærlighet er noe jeg liker å lese om, så var ikke denne fortellingen så veldig fengende.

Litt usikker på om boken fortjener en treer eller firer på terningen.. Men jeg må nok nøye meg med å dele ut en treer..

Terningkast:
Utgitt: 2007
Forlag: Cappelen
Sider: 205
ISBN: 9788202263713

3 kommentarer:

Lille søster sa...

Har ikke lest Hjulskift, så den kan jeg ikke kommentere. Men hva er det som skiller Kim Småge fraandre krimforfattere etter din mening? Har aldri lest henne. Leser lite krim, bortsett fra Agatha Christie og P. D. James.

Lille søster sa...

Takk for kommentaren i bloggen min! Skal ta en titt på K.S.

Janke sa...

Hei -
anbefaler deg Tredje person entall av Hjorth - passer bra for en som er i psykiatripraksis :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...