25.07.2014

Stål av Silvia Avallone


"Byen Piombino i Toscana er så forskjellig fra postkortene som overhodet mulig. Her er ingen olivenlunder, vinmarker eller fargerike restauranter, men et stålverk som har slukt byens menn i uminnelige tider. I trappeoppgangene til de forfalne høyblokkene deales det heroin og andre stoffer. Her vokser Anna og Francesca opp. De er tretten, snart fjorten og lyser opp stranda med sin blendende skjønnhet."


Å være 13 år er ikke enkelt. Enten man bor i Norge eller om man bor i Italia. Derfor kan nok mange kjenne seg igjen i mye av historien - overfladisk sett - selv om den er ganske drøy og nokså usannsynlig for de fleste av oss. Ihvertfall tror (og håper) jeg at norske trettenåringer ikke oppfører seg slik som disse to hovedpersonene.

Anna og Francesca er to skjønnheter som er svært bevisst på kroppene sine og hvilken virkning den har på andre, både menn og kvinner, gutter og jenter. Det er sommer og de viser seg mer enn gjerne frem på stranden, tilsynelatende helt uskyldig. Men de blir iakttatt av voksne mannfolk, unggutter med hormoner på ville veier og misunnelige jenter. Deres verden dreier seg kun om dem selv, men det livet som ser så uskyldig og fredfullt ut på utsiden er slett ikke slik på innsiden, verken på innsiden av deres egne tanker eller på innsiden av familiene de er en del av. Alle har sine mørke hemmeligheter og vennskapet til de to jentene blir satt på prøve denne sommeren.

Verden var ennå ikke kommet til dem. Verden kom ikke før man ble fjorten.
s. 23

Dette er definitivt en lettlest bok som passer veldig godt som strandlektyre, både på grunn av et enkelt språk, konkret handling og korte kapitler (slik at man kan ta seg en badepause når det bir for varmt å ligge i ro med en bok). Språket er ungdommelig og inneholder litt "slang" som gjør dialogene og karakterene troverdige.

Jeg synes boka starter litt tregt og kjedelig, men den tar seg definitivt opp ganske raskt og slutten er både overraskende og selvsagt. Historien er på mange måter vulgær og trist, men viser også at man aldri må gi opp håpet. Det som kan synes så fjernt kan bli virkelig en dag!
Terningkast 4

Utgitt: 2014
Forlag: Aschehoug

Sider: 368
ISBN:
9788203219863
Format: Pocket 
Utdrag fra boken kan du lese her
Les mer om boka, forfatteren og andre anmeldelser hos forlaget
Denne boken fikk jeg tilbud fra forlaget om å motta, uten forpliktelser om å blogge om den!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...