08.07.2011

Avgift på bibliotek og privatisering

I mai fremmet FPU et forslag om å privatisere bibliotekene, og i dag ønsker visstnok FRP å innføre en årsavgift på biblioteket. Riktignok på sparsommelige 2-300kr, men dette tror jeg vil være uheldig for bibliotekene, så vel som for barn og unge. Dette er jo ikke i ånd med ønsket om et godt lese- og skrivenivå hos nettopp denne gruppen. Og heller ikke alle foreldre har råd til å betale en slik utgift i en ellers trang øknonomisk hverdag. Bibliotekene kommer nok til å miste en god del av sine kunder.

Biblioteket er en stor ressurs som mange vet å dra nytte av. Hva skulle vel elever og studenter gjort uten biblioteket? Og tenk på alle de eldre menneskene som kommer til biblioteket for å lese aviser og være litt sosiale. Og ofte ser jeg utlendinger som sitter på PC'en eller med en avis i fanget. Disse menneskegruppene er ofte blant de som ikke har råd til å betale for slike tjenester, og hva har vi å vinne på at de ikke lenger får tilgang til biblioteket? Da mister vi et sted hvor man kan tilegne seg kunnskap om nær sagt alt man måtte ha interesse for.

FRPs Tybring-Gjedde argumenterer med at de fleste har råd til å betale for å kjøpe en bok i butikken. Og så da? Jeg, og mange med meg, bruker biblioteket aktivt selv om vi også kjøper bøker. For min egen del er det fordi jeg ikke nødvendigvis har lyst til å bruke masse penger (for bøker er dyrt i Norge!) på en bok som jeg kanskje ikke liker eller som jeg ikke har behov for å eie i mer enn en måned eller to (f.eks. fagbøker), men også fordi jeg elsker å være på biblioteket og gå rundt blant alle hyllene med bøker, kjenne lukten av nye og gamle bøker.

Nei, dette var trist FRP!

5 kommentarer:

Elida sa...

Eg leste dette i VG tidlegare idag, og er av same oppfatning som deg. Eg kan fint gå ut og kjøpe meg bøker, men ein av årsakene til at eg går på biblioteket er pga nye bøker, for dei er knalldyre i Noreg! Eg går og på biblioteket for ny inspirasjon, og for å låne bøker som eg ikkje veit om er bra eller ikkje. Har ofte levert tilbake bøker som ikkje passer og då er eg glad eg slepp å betale:-)

Ladybug sa...

Jeg sitter og blogger om saken selv men siden du har tatt den opp er jeg ikke sikker på om jeg poster mitt innlegg. Fint med fokus på saken!

Sånn rent ellers så syntes jeg ikke noe om politikken til FRP, maken til populistisk parti skal man lete lenge etter.

Heksa sa...

Jeg kjenner jeg blir så provosert av slikt... La oss for all del slenge på alle mulige avgifter både her og der, sånn at alle de som liksom tjener bra får noe å bruke pengene sine på... For vi tjener jo såpass mye alle sammen, er jo ikke fattigdom eller noe slikt her i Norge! Usj, jeg kunne skrevet i en evighet. Mulig jeg må spare det til bloggen, kunne laget en milelang kommentar her nå...

Marielle sa...

Men ikke spesielt overraskende. Bompenger og tobakk/alkoholavgifter -det trengs ikke,men bibliotekavgift?
Dette er rett og slett idiotisk fra ende til annen. Som forventet,fra frp.

Ladybug sa...

Helt enig med deg, Marielle. Dette viser jo bare det som de fleste vet at om FRP skal kutte på noen områder så vil andre områder igjen bli avgiftsbelagt. Forskjellen er at de velger andre områder enn f.eks. de rødgrønne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...