28.02.2011

52 noveller: Triks av Alice Munro

Litt forsinket, men her er den syvende novellen i utfordringen 52 noveller på 52 uker.

I denne novellen møter vi sykepleieren Robin på 26 år, som hver sommer reiser til Stratford for å gå på teater og se en oppsetning av Shakespeares stykker. Dette året rekker hun ikke toget tilbake til hjembyen, og på sin sightseeingtur i Stratford møter hun Danilo, en monteneginsk mann som tar henne med hjem for et måltid. De finner raskt tonen, og bestemmer seg for at Robin skal komme tilbake også neste sommer, i den samme grønne kjolen, og møte Danilo etter skuespillet.
Om bare noen minutter nå kom livet hennes til å forandre seg totalt. Hun var ikke klar for dette, men hun orket ikke å vente.
s. 246
Året etter dukker Robin opp i en nyinnkjøpt grønn kjole, og på vei inn i Danilos urmakerforretning får hun plutselig døren smekket igjen foran ansiktet. Danilo hadde et forskremt uttrykk i ansiktet, og dette forundrer Robin i lang tid. Hadde det hele bare vært en misforståelse? Hadde Danilo ombestemt seg?

[...] hvis det er sant at det meste til slutt blir ødelagt, er det ikke tross alt lettere å tåle det som skjer fort?
s. 256

En flott novelle med et godt vendpunkt og en god "løsning" på mysteriet Danilo. Skrevet i typisk Munro-stil med en beskjeden stemme, men med en viktig beskjed. Helt klart en historie mange kan kjenne seg igjen i, om enn ikke i direkte overført betydning.


Novelle: 7/52
Hentet fra: Novellesamlingen Rømlingen av Alice Munro
Flere novelleanmeldelser finner du her

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...